Tour de France 2018: normen voor een veilige koers

dit is de taalnl

Tour de France 2018: normen voor een veilige koers

Het begin van de zomervakantie is traditioneel ook de start van de de Tour de France: vanaf volgend weekend raast drie weken lang een massa renners over de Franse wegen. Wie houdt hen veilig op de kasseien en de cols, tijdens de tijdritten en in de massaspurten? Inderdaad, er zijn normen voor fietsen. En die zorgen ervoor dat ook jouw fietsmateriaal veilig en betrouwbaar is!

Betrouwbaar, veilig materiaal

119,25 km/u: dat is de snelheid die Phlippe Gilbert eind vorig jaar haalde bij een afdaling tijdens de Ronde van Zwitserland. Rebel Peter Sagan won tijdens diezelfde Ronde een spurt met een snelheid van 76,2 km/u. Bloedstollend, want heel veel bescherming heeft zo’n renner niet. Het materiaal waar ze mee rijden, is gelukkig wel uitvoerig getest. In België bepaalt de norm NBN EN ISO 4210 – Rijwielen – Veiligheidseisen voor fietsen aan welke minimale veiligheidsvoorwaarden fietsen moeten voldoen.

Van mountainbikes tot elektrische fietsen

De norm geldt trouwens niet enkel voor racefietsen. Ze verzekert eveneens de veiligheid van de fietsen waar jij mee op pad gaat: van destadsfiets tot jouw mountainbike of koersfiets. Voor kinderfietsjes gelden een specifieke norm (NBN EN ISO 8098 – Fietsen – Veiligheidseisen voor fietsen voor jonge kinderen), evenals voor het groeiende aantal elektrische fietsen (NBN EN 15194 – Fietsen - Elektrisch ondersteunde fietsen - EPAC Fietsen).

Veiligheidseisen en testmethodes

Al deze normen zijn gebaseerd op Europese normen en omschrijven veiligheidseisen en testmethodes voor de fietsen en hun onderdelen. De norm NBN EN ISO 4210, bijvoorbeeld, bestaat uit negen delen. Waar deel 6 de testmethodes voor de frames en vorken van je fiets vastlegt, beschrijft deel 5 testmethodes voor sturen en geeft deel 7 aan aan welke voorwaarden wielen en velgen moeten voldoen. Daarnaast geven de normen ook richtlijnen voor de instructies en informatie die de fabrikant bij de fiets moet meeleveren. Zo weet je hoe je je fiets optimaal en veilig kunt gebruiken.

Veilig rijden

Als je Chris Froome dus naar zijn vijfde zege ziet spurten, onze Belgen Greg Van Avermaet, Thomas De Gendt of Tiesj Benoot aanmoedigt of zelf op de fiets kruipt de volgende weken: weet dat er normen zijn die de veiligheid van hun en jouw fiets garanderen. Maar rij niettemin toch veilig! 
 
Het NBN wenst je een heerlijke, sportieve zomer!