Tuingereedschapsnormen voor groene vingers

dit is de taalnl

Tuingereedschapsnormen voor groene vingers

We hebben er even op moeten wachten, maar de lente is nu echt in het land. April is een heel geschikte periode voor allerlei voorbereidende werken in de tuin. Je kan nu sommige heesters en fruitbomen snoeien. Het is tegelijk de aangewezen tijd om bloembollen van zomerbloeiers (bijv. dahlia’s, lelies) te planten.

Ook het gazon is na de winter toe aan een grondige onderhoudsbeurt. Vaak wordt na de eerste maaibeurt een verticuteermachine gebruikt om het mos en de viltlaag in de grasmat te verwijderen, zodat de bodem weer vrij kan ademen. Om het gras te maaien aan de randen en op moeilijke plaatsen wordt de graskantenmaaier of –snijder ingezet.

Wist je dat er voor dit soort tuingereedschap een reeks normen bestaan?

Van hakselaar tot grasmaaier…

Hier zijn enkele concrete voorbeelden van normen voor tuingereedschap, die vooral aandacht besteden aan de betrouwbaarheid en veiligheid voor de tuinliefhebber.

  • De norm NBN EN 13683+A2 bevat veiligheidseisen voor aangedreven hakselaars en versnipperaars. Deze machines worden onder meer in grote tuinen gebruikt voor het verhakselen van snoeihout. De invoeropening van deze machines moet klein genoeg zijn, of de afstand ervan tot het snijgedeelte voldoende groot, om te vermijden dat de gebruiker ernstig verwond raakt aan de hand of arm.
  • NBN EN 13684+A3 gaat over grasmatbeluchters en verticuteermachines. De norm bepaalt onder meer dat de gebruiker beschermd moet zijn tegen contact met hete of bewegende delen en niet mag geraakt worden door weggeslingerde objecten. Ook mogen geen tanden van de verticuteermachine loskomen wanneer de machine over een hard voorwerp rijdt.
  • NBN EN 786+A2 behandelt handgeleide graskantenmaaiers en graskantensnijders met elektrische aandrijving. De werking van deze toestellen berust doorgaans op een nylondraad die zeer snel wordt rondgeslingerd en zo het gras maait. Een geschikte afscherming moet vermijden dat de gebruiker in contact komt met deze draad. Bij zware toestellen (gewicht meer dan 6 kg) moet een schouderharnas worden meegeleverd. Dat heeft te maken met het gebruiksgemak en de ergonomie (vermijden van rugklachten).
  • NBN EN ISO 5395 ten slotte gaat over grasmaaiers met benzinemotor. Hij bestaat uit 3 delen en behandelt de veiligheid van zowel grasmaaiers met meelopende bestuurder als de zwaardere modellen met bestuurderszitplaats (zitmaaiers). De norm bepaalt bijvoorbeeld onder welke hellingsgraden zitmaaiers, ook wel gazontractoren genoemd, stabiel moeten zijn en niet kantelen. Zo vermijdt men dat de bestuurder ernstig verwond geraakt onder het gewicht of de bewegende messen.

Dankzij al deze veiligheidsnormen kunnen we erop rekenen dat ons tuingereedschap betrouwbaar en veilig is. Zodat we nadien volop kunnen genieten van een mooie tuin!