Universele oplader voor mobiele telefoons wordt verplicht in 2017

dit is de taalnl

Universele oplader voor mobiele telefoons wordt verplicht in 2017

Het Europees parlement heeft een richtlijn goedgekeurd, die bepaalt dat producenten van mobiele telefoons tussen nu en 2017 hun toestellen compatibel moeten maken met een universele oplader. Deze richtlijn komt tegemoet aan de wensen van de Europese Commissie en van consumentenverenigingen.

Op dit ogenblik is de incompatibiliteit van opladers een echt ongemak voor de consument. De nieuwe richtlijn zal zorgen voor meer gebruikscomfort bij de consument en de extra kosten voor de aankoop van afzonderlijke opladers verminderen. Ook het milieu vaart er wel bij, aangezien de afvalberg veroorzaakt door de verschillende opladertypes sterk zal afnemen..

De EU-lidstaten beschikken over een termijn van 2 jaar om de richtlijn om te zetten in nationaal recht. De richtlijn is niet alleen van toepassing voor gsm’s, maar ook voor tablets, digitale camera’s, smartphones en muziekspelers. Producenten die in de toekomst zullen weigeren om hun producten aan te passen, riskeren een verkoopverbod binnen de Europese Unie.

De Europese Commissie zal nu een studie uitvoeren naar de follow-up van deze richtlijn. Het is de bedoeling dat de industrie een nieuwe vrijwillige overeenkomst afsluit over een universele oplader. Daarnaast zal de Commissie werken aan juridisch afdwingbare maatregelen op basis van deze richtlijn. Er bestaat reeds een Europese norm met specificaties voor een universele oplader voor gsm’s, die n België in 2011 werd gepubliceerd als NBN EN 62684,. De inhoud van deze norm is identiek met die van de Internationale elektrotechnische norm IEC 62684.