Veilig springen op de trampoline

dit is de taalnl

Veilig springen op de trampoline

In deze zomerperiode is de trampoline een populair speeltoestel voor in de tuin. Er is keuze uit verschillende maten, vormen en kleuren. De vorm en grootte kan je kiezen afhankelijk van de ruimte waarover je beschikt in je tuin.

Trampolines hebben een aantal kenmerken die gericht zijn op de veiligheid van de gebruiker. Zo zijn de randen van een trampoline afgedekt met beschermkussens. Deze beschermrand dient strak over de buis en veren te worden gespannen om ongelukken te voorkomen. Anders zou een voet of hand tussen de veren terecht kunnen komen. Deze rand zorgt er ook voor dat een eventuele val wordt gebroken.

Er zijn netten te verkrijgen die de trampoline geheel omspannen. Het net aan de bovenkant is het meest gebruikelijk: het biedt bescherming aan degene die aan het springen is. Een optimaal veiligheidsnet sluit rechtstreeks aan op de springmat en niet op het buitenframe van de trampoline. Een net aan de onderkant kan aangewezen zijn als bescherming voor zeer jonge kinderen die onder de trampoline kunnen lopen of spelen. Een andere oplossing hiervoor zijn de ingegraven trampolines, die ook worden toegepast omdat ze mooier ogen in de tuin en een lagere toegangsdrempel hebben.

Op dit ogenblik wordt een nieuwe Europese norm, de EN 71-14, voorbereid over de veiligheid van  trampolines voor huishoudelijk gebruik. Deze norm zit momenteel in de fase van ‘technical review’, dat wil zeggen dat het ontvangen commentaar tijdens het openbaar onderzoek wordt verwerkt. Verwacht wordt dat de norm op vrij korte termijn zal verschijnen.

De norm is bestemd voor de fabrikanten en zal eisen en testmethoden bevatten voor trampolines, de wijze waarop ze toegankelijk zijn en voor het beschermnet. Daarnaast bevat de norm ook instructies in verband met waarschuwingen voor de consument.

Voorlopig is de norm niet van toepassing op ingegraven trampolines, maar bij een volgende update zal dit wel het geval zijn. De EN 71-14 zal ervoor zorgen dat je als consument vertrouwen kan hebben in de trampolines die op de markt worden aangeboden.