Vernieuwde ISO 14005: dé sleutel voor kmo’s om een milieumanagement-systeem (ISO 14001) in te voeren

dit is de taalnl

Vernieuwde ISO 14005: dé sleutel voor kmo’s om een milieumanagement-systeem (ISO 14001) in te voeren

ISO 14001 is met meer dan 350.000 gecertificeerde organisaties – waarvan een duizendtal in België – wereldwijd de op een na populairste managementnorm. Toch ontbreekt het heel wat kmo’s aan de tijd en middelen om een op ISO 14001 gebaseerd milieumanagementsysteem succesvol te implementeren.

Daar komt nu verandering in! Met de vernieuwde ISO 14005 (Environmental management systems — Guidelines for a flexible approach to phased implementation) kan je in fases en op maat werken. Zo pluk je geleidelijk aan de vruchten van een doeltreffend milieumanagementsysteem.

Onze leefwereld verandert in een razendsnel tempo. Elke organisatie moet bij de pinken zijn om toekomstige uitdagingen de baas te blijven. En dan is een milieumanagementsysteem op basis van ISO 14001 een welkome ondersteuning. Het helpt je om verschillende risico’s effectief te beheren én om te profiteren van de opportuniteiten die ontstaan door nieuwe ontwikkelingen. Zo ga je dankzij een milieumanagementsysteem beter om met natuurlijke hulpbronnen en energie, ben je beter in regel met de wettelijke verplichtingen en bouw je een sterk bedrijfsimago op.

Flexibiliteit troef met ISO 14005

Ook kmo’s zijn zich bewust van de vele voordelen van ISO 14001, maar de concrete invoering ervan wordt vaak op de lange baan geschoven wegens te weinig tijd en middelen. Daar heeft Technische Commissie ISO/TC 207 iets op gevonden. “De vernieuwde ISO 14005 Environmental management systems – Guidelines for a flexible approach to phased implementation is vooral op kmo’s gericht”, zegt Martin Baxter, voorzitter van de Technisch Commissie die de norm ontwikkelde. “Zij krijgen (nu) de nodige  richtlijnen voor een flexibele, gefaseerde en op maat gemaakte aanpak. Zo zijn de resultaten al zichtbaar van bij het prille begin en werken ze geleidelijk aan toe naar een volledige implementatie van ISO 14001.”

Bedrijfswaarde snel meetbaar

“Deze aanpak heeft tal van voordelen”, gaat Martin Baxter verder. “Kmo’s kunnen beginnen met projecten die ze het relevantst of dringendst vinden. Denk maar aan het verbeteren van de energie-efficiëntie of het slim gebruik van grondstoffen. Zodra ze weten welke projecten bijdragen aan hun bedrijfssucces, kunnen ze het milieumanagementsysteem verder uitbreiden en er meer medewerkers bij betrekken. Met andere woorden: het alles-of-nietsverhaal verdwijnt als sneeuw voor de zon en de return on investment is op elk moment zichtbaar.”

 

De in 2019 vernieuwde ISO-norm 14005 voldoet aan de meest recente marktnoden.

Wil je meteen zelf aan de slag? Koop de norm dan aan via de e-shop van ISO.

De Europese versie van deze norm is binnenkort ook beschikbaar in de gepersonaliseerde normencatalogus in myNBN.