Vive le vélo

dit is de taalnl

Vive le vélo

Tour de France

Eddy Merckx wordt algemeen beschouwd als de grootste wielrenner aller tijden. Goed twee weken nadat hij zijn 70e verjaardag vierde, vindt van 4 tot 26 juli 2015 de wielerwedstrijd plaats waar hij een aantal van zijn mooiste overwinningen behaalde: de Tour de France.

Dit jaar is het al de 102e uitgave van ’s werelds meest prestigieuze wielerwedstrijd, deze keer met start in het Nederlandse Utrecht. De Tour telt dit jaar 21 etappes, met een totale afstand van 3.360 km.

Na 2 dagen in Nederland en 2 dagen in België (met de start van een etappe in Antwerpen op 6 juli) steekt de Tour definitief over naar Frankrijk, waar vooral de 7 bergetappes opnieuw zullen zorgen voor spektakel.

Natuurlijk zijn de fietsen, naast de racestrategieën en de fysieke inspanningen van de renners een centraal element in de wedstrijd. Veiligheid en betrouwbaarheid staan daarbij voorop: zeker wanneer je berghellingen afrijdt tegen hoge snelheid is het belangrijk over betrouwbaar materiaal te beschikken, waaronder ook de fietshelm.

Normen en fietsen

Europese normen garanderen de veiligheid van fietsen, maar richten zich niet specifiek op beroepsrenners, zoals in de Tour de France. Wel op de miljoenen mensen die de fiets gebruiken voor verplaatsingen zoals woon-werkverkeer, de recreatieve fietsers en leden van wielerclubs met hun lichtgewicht racefietsen. Ook al deze fietsers moeten kunnen rekenen op de kwaliteit en veiligheid van hun fietsmateriaal, zonder dat ze omringd zijn door een technische staf en een team van mecaniciens.

Veiligheid is evenzeer belangrijk voor kinderen die overschakelen naar hun eerste echte fiets. Voor al deze categorieën bestaan er Europese normen. Deze fietsnormen hebben gemeenschappelijk dat ze veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor de fietsen en hun onderdelen bevatten, naast richtlijnen voor de instructies en informatie die de fabrikant bij de fiets moet meeleveren. Zo weet de gebruiker hoe de fiets optimaal en veilig te gebruiken.

We sommen hieronder de belangrijkste van deze normen op, verkrijgbaar bij het Bureau voor Normalisatie (NBN) in Engelse, Franse en Duitse versie.

  • NBN EN ISO 4210 – Rijwielen – Veiligheidseisen voor fietsen (9 delen)
  • NBN EN ISO 8098 – Fietsen – Veiligheidseisen voor fietsen voor jonge kinderen
  • NBN EN 15194+A1 – Fietsen - Elektrisch ondersteunde fietsen - EPAC Fietsen

Geniet de komende weken van de Tour de France en laat je erdoor inspireren om zelf weer eens de fiets op te springen. Fietsen is niet alleen aangenaam en ontspannend, het is ook aangetoond dat het een gunstig effect heeft op de gezondheid. Doen dus!