Voetbal, de wereldbeker en normen? Een perfecte match

dit is de taalnl

Voetbal, de wereldbeker en normen? Een perfecte match

De voetbalkoorts stijgt wereldwijd: vandaag geven Rusland en Saoedi-Arabië de aftrap voor de FIFA World Cup 2018. In België tellen we af naar 18 juni, als onze Rode Duivels in actie komen. Ook het NBN supportert mee. Wist je trouwens dat normen een belangrijke rol spelen in voetbal?  Van de lengte van het gras tot de scheenbeschermers van Kevin De Bruyne: er gelden overal normen voor.
 
In België verscheen op 6 juli 2013 een Koninklijk Besluit rond de veiligheid in voetbalstadions, dat rechtstreeks verwijst naar Belgische en Europese normen. Ieder Belgisch stadion voldoet ondertussen aan die strengere regelgeving. De zitjes in onze stadiums, bijvoorbeeld, beantwoorden aan de voorwaarden rond veiligheid, functionaliteit en comfort beschreven in deel 4 van de normenreeks NBN EN 13200 Toeschouwersaccommodaties. Alle zitjes geplaatst na 1 januari 2014 werden trouwens uitvoerig getest op hun brandveiligheid: ze mogen bijvoorbeeld niet in brand schieten of gaan smeulen door een weggegooide lucifer of sigaret. 

Echt gras of kunstgras

Ook voor het voetbalveld zelf zijn er normen. De NBN EN 12233-norm bevat een testmethode om de hoogte van het gras te bepalen. Kunstgras? Ook dat is onderhevig aan normen. Kunstgrasterreinen moeten voldoen aan de voorschriften van de NBN EN 15330-1-norm rond de kwaliteit van kunstgras.

Doelen, voetballen en uitrusting

Om de veiligheid van de Thibaut Courtois’ van deze wereld te verzekeren, bestaat er sinds 1996 een norm voor voetbaldoelen. NBN EN 748, die al een aantal updates kreeg, beschrijft de voorwaarden voor een stevig, stabiel voetbaldoel – bv. de maaswijdte van de netten – en droeg de voorbije jaren bij tot een daling van het aantal ongevallen. 
Het stuitergedrag van de bal? De norm NBN EN 12235 beschrijft het verticale stuitergedrag van ballen, waaronder voetballen, op sportvelden. En normen zoals NBN EN 16027 (handschoenen voor doelmannen) en NBN EN 13061 (scheenbeschermers) zorgen ervoor dat onze Rode Duivels uitstekend beschermd zijn de volgende weken. Nu nog luid meesupporteren!