Voldoen Belgische stranden wel aan de internationale norm?

dit is de taalnl

Voldoen Belgische stranden wel aan de internationale norm?

Brussel, 22 juni 2015 – Zon, zee en strand. We hebben er meestal een idyllisch beeld van. Niets is echter zo vervelend als rondslingerend of gevaarlijk afval op het strand of vies zeewater waarin men liefst niet gaat zwemmen. Daarom is onlangs een internationale ISO-norm vastgelegd om stranden duurzaam, schoon en veilig te houden.

Stranden zijn er niet alleen voor de zonnekloppers, ze vormen ook een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem. De nieuwe ISO 13009:2015 ‘Toerisme en verwante diensten – Vereisten en aanbevelingen voor strandexploitatie’ bevat een mooi pakket internationaal overeengekomen richtlijnen die overheden en recreatieve dienstverleners begeleidt in het nemen van doordachte beslissingen in verband met het duurzaam beheer van stranden. Naast het algemene strandbeheer, komen in deze nieuwe ISO-norm alle andere belangrijke aspecten aan bod: veiligheid van water en strand, eerste hulp, infrastructuur, reiniging en afvalverwijdering, ecologie, communicatie en informatie.

Johan Haelterman, Voorzitter van het Directiecomité van het NBN, het Bureau voor Normalisatie, verantwoordelijk voor het ontwikkelen en verdelen van normen in België en vertegenwoordiger van ISO in ons land, licht de nieuwe norm verder toe: “Voor plaatselijke besturen, maar ook voor recreatieve dienstverleners, is de norm* een nuttig instrument om stranden op een meer duurzame wijze te beheren. Daar komt nog bij dat overeenstemming met de ISO 13009:2015 een waardevol marketinginstrument is om stranden meer attractief te maken; het is een middel om toeristen en investeerders aan te trekken die de plaatselijke economie een duwtje in de rug kunnen geven. De norm waarborgt ten slotte dat vrijetijdsactiviteiten die in strandzones worden georganiseerd dan ook maatschappelijke verantwoord zijn. Hopelijk voldoen binnenkort al onze Belgische stranden aan deze norm en kan zo elke toerist van onze duurzame stranden genieten.”

Binnenkort zal het NBN de burgemeesters van de kustgemeenten een exemplaar van de norm bezorgen. Daarmee hoopt het NBN dit jaar zijn steentje bij te dragen aan een duurzaam toeristisch kustseizoen.

*De ISO 13009:2015 norm is te koop bij de NBN webshop.

Over NBN

Het NBN - Bureau voor Normalisatie - is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en verkopen van normen in België. Daarnaast organiseert het NBN ook opleidingen over het gebruik van managementnormen. In België is het NBN vertegenwoordiger van de International Organization for Standardization (ISO) en van het European Committee for Standardization (CEN). Het NBN is een instelling van openbaar nut waarvan de Voogdijminister de federale Minister bevoegd voor Economie is.

Het NBN is het Belgisch kenniscentrum voor alle activiteiten die verband houden met normalisatie. Het NBN speelt een maatschappelijke rol door bedrijven, consumenten, overheden en andere belanghebbenden te helpen streven naar meer kwaliteit binnen een competitieve en internationale context.

Het NBN telt 30 medewerkers.

Meer info: www.nbn.be.
Volg het NBN via LinkedIn.

Perscontacten:

Ellen Bartholomeeusen
NBN
Communication & Marketing Manager
tel +32 2 738 01 15
ellen.bartholomeeusen@nbn.be  

Kim Heylen
NewsEngine
Senior Consultant
tel +32 3 260 96 42 
kim.heylen@newsengine.eu