Waarom de nieuwe ISO 45001-norm garant staat voor hogere veiligheid en gezondheid op het werk

dit is de taalnl

Waarom de nieuwe ISO 45001-norm garant staat voor hogere veiligheid en gezondheid op het werk

Vers van de pers: ISO publiceerde ISO 45001, de gloednieuwe internationale norm voor veiligheid en gezondheid op het werk. Die werd speciaal ontworpen om bedrijven en organisaties van alle grootteordes te helpen om het aantal werkgerelateerde ongevallen en ziektes te beperken. Dat daar nood aan is, maken de cijfers glashelder. Jaarlijks vallen wereldwijd 2,78 miljoen fatale werkongevallen te betreuren, zo berekende de International Labour Organization (ILO) in 2017. Dat komt neer op 7700 dodelijke slachtoffers per dag ten gevolge van werkgerelateerde aandoeningen of verwondingen.
 
ISO 45001 wil hierin verandering brengen. Zo biedt de nieuwe norm een eenvoudig te implementeren kader om in fabrieken en productieomgevingen waar ook ter wereld de werkomstandigheden veiliger te maken. “Hiermee hopen we een transformatie op gang te brengen op de werkvloer”, zegt David Smith, voorzitter van ISO/PC 283, de commissie die ISO 45001 ontwikkelde. “De norm stelt bedrijven en andere organisaties in staat hun veiligheidsprestaties en gezondheidspraktijken continu te verbeteren. Experten uit tal van sectoren en ruim 70 landen werkten er rechtstreeks aan mee.”

Makkelijk te integreren model

ISO 45001 is makkelijk te integreren met andere managementsysteemnormen zoals ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement en ISO 14001 voor milieumanagement. De ISO 45001 norm volgt namelijk ook het model Plan-Do-Check-Act (PDCA), waarmee organisaties nauwgezet kunnen plannen welke maatregelen nodig zijn om komaf te maken met risicovolle omstandigheden op de werkvloer. Het gaat daarbij zowel om het gevaar op ongevallen als om situaties die tot gezondheidsproblemen of (langdurige) afwezigheid kunnen leiden.

Ter vervanging van OHSAS 18001

ISO 45001 vervangt OHSAS 18001, het voormalige kader voor veiligheid en gezondheid op het werk. Is je organisatie al gecertifieerd volgens OHSAS 18001, dan heb je drie jaar de tijd om over te schakelen naar de nieuwe ISO 45001-norm. Al is certificering geen vereiste in de nieuwe ISO 45001-norm.

Toegang tot de nieuwe norm

Wie de ISO 45001 wil aanschaffen kan terecht in de NBN e-shop. Momenteel is de norm enkel beschikbaar in het Frans en Engels. In april zal de Nederlandstalige versie van de norm  beschikbaar zijn.
Wens je meer informatie over de nieuwe internationale norm voor veiligheid en gezondheid op het werk? Download de brochure van ISO of contacteer ons.
Je kan ook een training over ISO 45001 volgen bij de NBN Academy. Bekijk hier de opleidingskalender.