Wat betekent “CE”?

dit is de taalnl

Wat betekent “CE”?

Je ziet het symbool dagelijks en herkent het in een oogopslag: het CE-label. Maar waarvoor staat het eigenlijk? CE is de afkorting van Conformité Européenne. Dat betekent letterlijk ‘in overeenstemming met de Europese regelgeving’. Je vindt de typische CE-aanduiding op heel wat consumenten- en professionele producten.

 

CE-label

Het CE-label bewijst dat je product is geëvalueerd en beantwoordt aan de Europese vereisten op het vlak van veiligheid, gezondheid, energiezuinigheid en bescherming van het leefmilieu.

Het doel van CE-markeringen is het bevorderen van de vrije handel binnen de Europese lidstaten en het verhogen van de veiligheid van producten voor consumenten en het milieu.  

De eisen waaraan je product moet voldoen, staan beschreven in EU-richtlijnen. Die eisen heeft elke lidstaat letterlijk overgenomen in zijn nationale wetgeving. Breng je een product in de Europese Economische Ruimte (EER) op de markt? Dan moet dat meestal voorzien zijn van een CE-label. De EER bestaat uit de lidstaten van de Europese Unie en een aantal vrijwillig aangesloten landen: Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. De CE-markering toont aan dat jouw producten voldoen aan de essentiële eisen van de EU-wetgeving.

 

CE en kwaliteit

CE-markeringen zijn wettelijk verplicht. Daarom denken veel mensen dat het label ook iets vertelt over de kwaliteit van het product. Dat is niet het geval. Het CE-teken is geen garantie of keurmerk. Het geeft alleen aan dat het product is getest volgens Europese richtlijnen en geschikt is voor het beoogde gebruik.

Naast CE-markeringen bestaan er privélabels die wél kwaliteitscertificaten uitreiken. Denk maar aan de Belgische keurmerken BENOR en ATG voor bouwproducten. Of het Europese label Eurovent voor HVAC-producten.

Download nu het e-book “CE-markeringen: de wereld van geharmoniseerde normen”

Het e-book biedt je een volledig overzicht over CE-markering. Zo worden de 25 productgroepen besproken waarvoor een CE-markering vereist is; de verplichtingen waaraan voldaan moet worden; het CE-markeringproces in 6 stappen; en veel meer over geharmoniseerde normen! Vul hier je gegevens in en ontvang het e-book meteen in je inbox.