Wijn proeven als een kenner

dit is de taalnl

Wijn proeven als een kenner

De oogst is voorbij, de wijn gebotteld. Voor wijnmakers wordt het nu tijd om het publiek uit te nodigen in hun wijnkelders om de wijn te proeven.
Wist je echter dat niet zomaar elk wijnglas geschikt is voor een wijnproeverij ? Men gebruikt hiervoor speciale glazen, volgens de richtlijnen in de norm ISO 3591:1977, Sensory analysis – Apparatus – Wine-tasting glass. Zij zorgen ervoor dat je de volle intensiteit van de wijn kan appreciëren.

De internationale norm ISO 3591 definieert de vorm en afmetingen van het wijnglas. Zo is het belangrijk  dat de rand van het glas naar binnen toeloopt, dus met een kleinere opening bovenaan. Deze typische vorm zorgt voor een concentratie van het boeket (de geur) van de wijn, waardoor de volledige aroma’s van de wijn vrijkomen.

Bovendien moet een genormaliseerd wijnproeversglas vervaardigd zijn uit helder, kleurloos glas dat de proever helpt de schakeringen en helderheid van de wijn te bepalen.
Met dit wijnglas kan je de wijn optimaal waarnemen, ruiken en proeven. Je kan hem in het glas bestuderen op diepte van kleur en de aroma’s inademen om bepaalde smaken te verbinden met de geur. Wanneer je de wijn een paar seconden in de mond neemt, heeft je brein net genoeg tijd om het scala aan sensaties die het binnenkrijgt, te interpreteren.

Je bent nu dus klaar om, zij het met mate, te genieten van een lekker glas wijn met vrienden. Jonge wijn, champagne, het maakt niet uit.
ISO beschikt over heel wat normen over sensorische analyse. Ze helpen specialisten overal ter wereld om de textuur, geur en smaak van voedsel en drank te definiëren. Meer weten ? Bekijk dan even het werkprogramma van de technische commissie die deze normen ontwikkelt , ISO/TC34/SC12.

Source: ISO