Zon, zee en zand: een nieuwe internationale norm voor stranden

dit is de taalnl

Zon, zee en zand: een nieuwe internationale norm voor stranden

Heeft het te maken met het witte zand of de roep van de zee? Feit is dat stranden een opmerkelijke aantrekkingskracht uitoefenen op mensen uit alle windstreken. Voortaan wordt het, dankzij de eerste internationale norm voor stranden, eenvoudiger om ze duurzaam mooi te houden.

Stranden zijn er niet alleen voor de zonneklopers, ze zijn ook een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem. Propere, veilige en duurzame stranden zijn zowel voor onszelf als voor onze aarde van essentieel belang. De nieuwe ISO 13009:2015 Beaches. Tourism and related services - Requirements and recommendations for beach operation, bevat een stevig pakket internationaal overeengekomen richtlijnen. Die helpen strandexploitanten om doordachte beslissingen te nemen in verband met het beheer van hun stranden.

Naast het algemene strandbeheer, komen in de ISO 13009:2015 alle andere belangrijke aspecten aan bod: veiligheid van water en strand, reiniging, infrastructuur, afvalverwijdering, planning en promotie.

Voor reisorganisatoren, hoteleigenaars, projectontwikkelaars en plaatselijke besturen is de norm een nuttig instrument om hun stranden beter te beheren. Daar komt nog bij dat overeenstemming met de ISO 13009:2015 een waardevol marketinginstrument is voor wie mikt op overheidsfinanciering voor extra verbeteringen. Het is ook een middel om investeerders en bezoekers aan te trekken die de plaatselijke handelszaken een duwtje in de rug kunnen geven.

De norm waarborgt ten slotte dat de vrijetijdsactiviteiten in strandzones worden georganiseerd vanuit het oogpunt van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hij bevat ook raadgevingen voor badgasten in verband met veiligheid en hygiëne.

ISO 13009:2015 is te koop bij de ISO Store.

Alvast een veilige en prettige strandvakantie toegewenst.