Zonnebrillen: het gaat om meer dan alleen de ‘look’

dit is de taalnl

Zonnebrillen: het gaat om meer dan alleen de ‘look’

Een zonnebril is niet alleen een mode-accessoire voor de zomer, maar ook een belangrijke bescherming voor de ogen gedurende het hele jaar.

Bijna iedereen weet intussen dat UV-straling schadelijk is voor de huid, maar heel wat mensen beseffen niet dat het belangrijk is om ook onze ogen tegen de zon te beschermen, om cataract, verminderd gezichtsvermogen, onscherp zicht, ooglidkanker en … rimpels te voorkomen. Onze oogleden zijn dun en fragiel en kunnen gemakkelijk worden beschadigd door UV-straling, zelfs op bewolkte dagen. Zonnebrillen die niet de juiste bescherming bieden, doen soms meer kwaad dan goed. Wanneer we donkere glazen dragen, vergroten onze pupillen om het licht beter door te laten. Een zonnebril zonder aangepaste UV-bescherming zal dan meer schadelijke zonnestralen laten passeren. Met alle gevolgen vandien.

Let er dus op bij de aankoop van je volgende zonnebril dat hij voldoende UV-bescherming biedt.

Wist je trouwens dat de ogen van kinderen extra gevoelig zijn voor UV-stralen ? Dat komt doordat hun ooglenzen minder in staat zijn om schadelijke straling te blokkeren. Kinderen lopen een bijzonder risico op grote hoogte, in een tropisch klimaat en in reflecterende omgevingen, zoals op het strand of op skipistes.

Om al deze redenen moeten zonnebrillen voldoen aan eisen inzake UV-bescherming en bescherming tegen zichtbaar licht. 

Een aantal internationale en Europese normen helpen de zonnebrilindustrie ervoor te zorgen dat hun producten effectief zijn en werken zoals het hoort.

De norm NBN EN ISO 12312-1 bevat een reeks eisen waaraan fabrikanten moeten voldoen. Zo mogen zonnebrillen geen scherpe randen hebben die de drager kunnen verwonden, of het gezichtsvermogen verminderen in die mate dat verkeerslichten niet meer goed te onderscheiden zijn. Verder geeft de norm verschillende niveaus van UV-bescherming aan. NBN EN ISO 12311 bevat specificaties en instructies die de zonnebrilindustrie helpen om haar producten op efficiënte en betrouwbare wijze te testen. NBN EN 1836+A1:2007 specificeert fysische eigenschappen (mechanisch, optisch enz.) voor zonnebrillen en zonlichtfilters voor algemeen gebruik, inclusief gebruik in het verkeer. De combinatie van deze drie normen legt wereldwijd een stevige basis voor een groter vertrouwen in de zonnebrilmarkt en een betere bescherming van onze ogen.

Geniet dus van de zomervakantie, maar bescherm je ogen!