Zorg voor veilige machines met de Machinerichtlijn

Elke machine moet aan de Machinerichtlijn voldoen. Maar wat is dat juist? En hoe weet je of je machine aan die eisen beantwoordt?

De Machinerichtlijn: wat is dat?

Machines zijn onmisbaar in een productieproces, maar ze kunnen best gevaarlijk zijn. Om ongelukken te voorkomen, moeten ze aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Maar machines bestaan in honderden soorten en maten. Het is dus een onmogelijke opdracht om voor elke machine afzonderlijk wetten op te stellen met technische eisen.

Daarom heeft de Europese Unie een overkoepelende wet ontwikkeld: de Machinerichtlijn. Elke machine die bestemd is voor de Europese markt, moet hiermee conform zijn. Dit om de veiligheid te vrijwaren en ongevallen te beperken.

Maar hoe kan je eraan voldoen zonder enige leidraad? En hoe weet je of je machines aan alle eisen beantwoorden? Heel eenvoudig: met normen. 

Wegwijs dankzij normen

Normen helpen je deze technische eisen toe te passen via een praktische handleiding en heel wat tips. Handig, toch? Zo ben je zeker in orde. En om het je gemakkelijk te maken heeft het NBN een normenpakket Machineveiligheid samengesteld met de belangrijkste normen.

Alleen maar voordelen

Door de normen toe te passen uit het normenpakket Machineveiligheid:

  • Beantwoorden je machines aan de technische eisen
  • Kan je onmiddellijk aan de slag zonder op zoek te moeten gaan naar de relevante normen
  • Beschik je over een vermoeden van conformiteit/overeenstemming

Bovendien bespaar je heel wat geld. Want het is veel voordeliger om alle normen in bundel aan te kopen in plaats van apart. Én je hebt altijd de recentste versie van de norm bij de hand.

Geïnteresseerd?

Het normenpakket bevat in totaal 36 normen en kost 921 euro per jaar. Bekijk hier de normen in het normenpakket machineveiligheid. Heb je vragen? Of wil je het pakket bestellen? Neem contact met ons op via e-mail naar marketing@nbn.be of bel 02 738 01 11. Het NBN-team staat heel graag voor je klaar.