Haal meer uit managementnormen met de NBN Academy

Managementnormen behandelen uiteenlopende thema’s zoals kwaliteit, veiligheid, milieubeheer, duurzaamheid, informatiebeveiliging, risico- en projectbeheer enzovoort. Wil je je expertise aanscherpen in een of meerdere domeinen? Dan ben je bij de NBN Academy aan het juiste adres.

 

Waarom een opleiding volgen bij het NBN?

 • Als enige Belgische lid van ISO en CEN , zit het NBN zit aan de bron voor alles wat normen betreft. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte.
 • De trainers van de NBN Academy zijn experten in de normcommissies. Zij werken zelf mee aan de ontwikkeling van managementnormen en hebben dus kennis uit eerste hand.

 

Welke opleidingen biedt het NBN aan?

De NBN Academy biedt open opleidingen aan over:

 • Kwaliteitsmanagement: ISO 9001 biedt een praktisch kader om een kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) op te zetten en te certificeren. De norm helpt bedrijven en organisaties om efficiënter te werken en hun klanttevredenheid te verbeteren.
 • Milieumanagement: ISO 14001 wordt wereldwijd toegepast om milieumanagementsystemen op te zetten en te certificeren. Door ISO 14001 te implementeren, kunnen organisaties aan hun management, werknemers en externe stakeholders garanderen dat hun milieu-impact wordt gemeten én verbeterd.
 • Gezondheid en veiligheid op het werk: ISO 45001 is de eerste internationale norm voor gezondheid en veiligheid op het werk (OH&S – Occupational Health and Safety). De norm biedt een kader om de veiligheid te verhogen, risico's op de werkplek te beperken en het welzijn van werknemers te verbeteren. Zo kunnen bedrijven en organisaties proactief hun OH&S-prestaties verbeteren.
 • Risicomanagement: ISO 31000 biedt een internationaal kader voor het opzetten van een efficiënt risicobeheersysteem. De norm helpt organisaties om bedreigingen en kansen te herkennen én te beheren in functie van hun eigen behoeftes en doelstellingen. Daarnaast gaat de norm ook dieper in om kansen die mogelijks optreden optimaal te grijpen.
 • Kwaliteitsmanagement voor laboratoria: Met de ISO 17025-norm kunnen laboratoria aantonen dat ze deskundig werken en geldige resultaten opleveren.  De norm is in België ook een vereiste om een BELAC-accreditatie te verkrijgen. Om in te spelen op technische veranderingen, nieuwe marktontwikkelingen en digitale innovaties, publiceerde ISO in 2017 een nieuwe versie van deze norm. De laatste versie van ISO 17025 houdt bovendien rekening met de inhoud van de meest recente versie van ISO 9001 uit 2015, dé norm voor kwaliteitsmanagement.

 

Geïnteresseerd in onze andere opleidingen? De opleidingskalender biedt een volledig overzicht van alle opleidingen van de NBN Academy.

 

Meet the experts: de docenten van de NBN Academy

 • Peter Blokland
  Peter Blokland is verbonden aan de Delft University of Technology (TU Delft) en de Universiteit Antwerpen. Hij is gespecialiseerd in risicomanagement volgens de ISO 31000-norm en geeft hierover meerdere opleidingen aan de NBN Academy.
 • Lloyd's
  Lloyd's Register is een toonaangevende provider van managementsystemen voor certificatie, verificatie en training die erkend is door de United Kingdom Accreditation Service (UKAS). Hun team bestaat uit ongeveer 20 specialisten. Ze hebben veel praktijkervaring met managementsystemen: ze zijn ervaren auditoren en trainers. Het NBN werkt met hen samen voor verschillende interne en lead auditor trainingen.
 • Alain Maes
  Alain Maes is senior consultant bij het ECN Emergence Consulting network en lead auditor bij Bureau Veritas Certification (BVC). Hij geeft trainingen aan de NBN Academy, Vinçotte Academy, Bureau Veritas Training, MWQ en de open Universiteit van Wallonië-Brussel. Hij is een expert in ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 en ISO 31000.
 • Joerdi Roels
  Joerdi Roels is Lead Auditor en normenexpert bij Quess. Hij begeleidt organisaties bij het invoeren en optimaliseren van managementsystemen volgens ISO 14001, ISO 9001, ISO 45001 en ISO 26000. Daarvoor kan hij bogen op ruim 20 jaar ervaring in de wereld van normen en normalisatie.
 • Lieven Snauwaert
  Lieven Snauwaert is zelfstandig consultant voor kwaliteitsmanagementsystemen. Hij is een expert in ISO 9001, ISO 17025 en IATF 16949 en verzorgt opleidingen over deze normen aan de NBN Academy.
 • Heidi Vandenhende
  Heidi Vandenhende is externe lead auditor en trainer bij Bureau Veritas Certification (BVC) en doceert aan de HoGent. Daarnaast geeft ze opleidingen aan de NBN Academy over managementsystemen. Haar specialisaties zijn ISO 9001, ISO 14001 en ISO 45001.
 • Bob Van Doorsselaere
  Bob Van Doorsselaere werkt al bijna 20 jaar bij SGS, waar de rul van QHSE Manager vervult. Aan de NBN Academy staat hij in voor de ISO 17025-opleidingen.