Normen in het middelbaar en hoger onderwijs: met beide voeten in het echte leven

Normen zijn overal aanwezig in ons dagelijkse leven. Denk maar aan het A4-formaat voor papier, kledingmaten, USB,... maar ook in industriële en technologische activiteiten zoals bouw, elektriciteit, informatica, mechanica, enz. Vaak hebben ze ook een minder zichtbare invloed. Zo maken internationale experten geregeld afspraken rond thema’s zoals veiligheid, kwaliteit, milieu- en energiebeheer in de vorm van normen. Hoe dan ook: jong geleerd is oud gedaan. Dus waarom niet al in het onderwijs beginnen?

Wacht even ... wat is een norm?

Normen leggen afspraken vast over goed vakmanschap voor producten, diensten of processen. Ze geven daarmee een antwoord op de vraag: ‘wat is de beste manier om dit te doen?’.

Ons normenportaal voor het onderwijs: gratis toegang tot alle normen

Om de talrijke normen voor een breder publiek beschikbaar te maken, ontwikkelde het NBN een normenportaal voor middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Zo krijgen zowel studenten als leerkrachten en docenten gratis toegang tot meer dan 40.000 normen in de NBN-collectie.

Handig om te weten: via het portaal zoek je normen op normnummer, -titel of trefwoord. Zo vind je meteen de meeste geschikte norm(en).

Benieuwd hoe het normenportaal werkt?

Bekijk hier de video

Normen in jouw middelbare school: Smartschool maakt de digitale link

Leerlingen uit het secundair onderwijs komen dagelijks in aanraking met normen, vaak zonder het te beseffen. Ga met hen op zoek naar de raakvlakken in verschillende domeinen en laat een nieuwe wereld opengaan.

Het enige wat je daarvoor moet doen, is jouw Smartschool verbinden met het NBN-normenportaal. Klinkt ingewikkeld? In deze handleiding leggen we je uit hoe je na enkele muisklikken de verbinding zelf maakt.

Werkt jouw school met een ander digitaal platform? We gaan samen op zoek naar een alternatieve oplossing. Neem contact op met ons technisch team via edu@nbn.be.
 

Aanmelden via Smartschool

Normen in jouw universiteit of hogeschool: de 3 grootste troeven

Docenten kunnen onbeperkt informatie putten uit de schat aan normen, maar vooral je studenten varen wel bij het gebruik van normen tijdens hun studies. Zo krijgen ze via het normenportaal onder meer:

  1. toegang tot kennis: normen geven altijd de meest recente knowhow en expertise weer in hun vakgebied;
  2. een carrièreboost: wie later met normen werkt, neemt dankzij het normenportaal een vliegende start;
  3. een studiehulpmiddel: door normen te hanteren, geven studenten hun thesis of doctoraat een kwaliteitsinjectie.

241.208

Zoveel studenten en docenten uit het hoger onderwijs doken in 2021 in het NBN-normenportaal.

 

De Université Libre de Bruxelles (ULB) geeft het goede voorbeeld

De ULB laat ingenieurs in spe al vroeg kennismaken met industrienormen. “Zo weten ze meteen of hun innovatieve ideeën in lijn liggen met die normen en bieden wij als universiteit een op-en-top professionale opleiding aan”, zegt professor Patrick Hendrick van de faculteit Ingenieurswetenschappen. Bekijk hier zijn volledige reactie:

Wil jij ook aan de slag met normen binnen je universiteit of hogeschool?

Vraag toegang tot het normenportaal van het NBN