Nieuwe norm en labels voor lampolie: bestel je stickers bij het NBN

Op 13 maart 2019 publiceerde het NBN een nieuwe Belgische norm voor lampolie: NBN T 52-707:2019. Een van de belangrijkste specificaties van de norm is die rond labeling: om consumenten te helpen het juiste type lampolie te kiezen, moeten alle pompen die lampolie verdelen tegen 13 juni 2019 voorzien zijn van nieuwe labels. Je kan ze bestellen bij het NBN.

Lampolie: type B vs. type C

Lampolie dient zowel als brandstof voor industriële verbrandingsinstallaties als voor huishoudelijke kachels. De industriële variant klasseert men als type B, huishoudelijke lampolie is type C. Beide soorten zijn zowel in bulk te koop in tankstations als in bussen of jerrycans. In beide gevallen moet het type olie duidelijk worden vermeld. Zo bestaat er bij de consument geen verwarring en kiest hij probleemloos de juiste olie.

Nieuwe aanduidingen aan de pomp

Tankstations die lampolie type B verdelen voor eindverbruikers moeten tegen 13 juni 2019 nieuwe stickers kleven op de pomp. De zwart-en-rode sticker verwijst naar de nieuwe NBN-norm en vermeldt duidelijk ‘NIET GESCHIKT voor huishoudelijk gebruik’ (zie afbeelding). De pompsticker voor type C blijft ongewijzigd.

Wanneer de lampolie in verpakking te koop wordt aangeboden, dan moet op een zichtbare en leesbare manier naar deze norm worden verwezen. Op de verpakking van lampolie type B staat er ‘NIET GESCHIKT voor huishoudelijk gebruik’. Bij lampolie type C lees je ‘gebruik in huishoudelijke kachels met wiek of katalysator’.

Bestel je lampoliestickers bij het NBN

Deadline voor de nieuwe aanduidingen op de pomp is 13 juni 2019. Wacht dus niet te lang: bestel nu je stickers in het Nederlands of in het Frans via het bestelformulier op onze site.

Bestel je stickers nu. 

Meer weten over de nieuwe norm en de lampoliestickers? In de NBN e-shop kan je norm NBN T 52-707:2019 kopen.

Voor meer informatie, kan je ons contacteren via tech@nbn.be