Professional Standardisation Support: samen normen ontwikkelen

Normen weerspiegelen de consensus van experten rond bepaalde producten, diensten, processen en testmethodes. Ze maken daarbij ons leven eenvoudiger door te antwoorden op de vraag: ‘Wat is de beste manier om dit te doen?’. In het begin kwamen vooral thema’s zoals maten en gewichten aan bod, maar vandaag vinden we normen terug in de meest uiteenlopende domeinen. Denk maar aan afspraken voor databeveiliging, veiligheid op de weg of duurzaam inkopen.

Het gevolg: alsmaar meer professionals zijn bij normontwikkeling betrokken. Om hen de nodige steun te bieden, breidt het NBN in 2019 zijn diensten uit met Professional Standardisation Support (PSS).

 

Wat mag je van PSS verwachten?

Als normalisatiebureau willen we onze expertise in normalisatieprocedures en -processen zo breed mogelijk inzetten. Daarom kan je rekenen op onze knowhow bij de ontwikkeling van normen. En wel op deze twee vlakken:

1. Hulp bij de ontwikkeling van Belgische normen

Normen helpen organisaties door tal van businessuitdagingen te tackelen. Zie je binnen je bedrijf, organisatie of sector zelf een opportuniteit voor een nieuwe norm? Ons advies: doen! Het NBN zet al zijn middelen in om je hierbij te ondersteunen. Zo kan jij je volledig concentreren op het inhoudelijke werk en  onder meer de kwaliteit, veiligheid of duurzaamheid verbeteren in je vakgebied.

Welke taken neemt het NBN op zich?

  • Voorbereidend werk, zoals stakeholderanalyses, databases met doelgroepen en het uitschrijven van de norminhoud.
  • Operationeel werk, zoals het opzetten en begeleiden van meetings, de opvolging van actieplannen en hulp bij de ratificatie en publicatie van de norm.

2. Ondersteuning aan werkgroepvoorzitters van CEN en ISO

Ga je bij de International Organization for Standardization (ISO) of het Comité Européen de Normalisation (CEN) een werkgroep leiden? Goed idee. Zo bouw je een sterke reputatie op, stuur je actief nieuwe ontwikkelingen en kom je met tal van andere experten in contact. Om het je makkelijk te maken, kan het NBN bovendien je administratie verlichten.

Welke taken neemt het NBN op zich?

  • Omkadering: trainingen voor werkgroepvoorzitters en professionele ondersteuning bij administratie en de uitrol van procedures. 
  • Opvolging: het NBN houdt je op de hoogte van bestaande regels en procedures, deadlines en nieuwe ontwikkelingen bij CEN en/of ISO.

Je organisatie of bedrijf een boost geven met een nieuwe Belgische norm? Of een internationale normalisatiewerkgroep leiden?

Met onze Professional Standardisation Support geniet je van continue ondersteuning door ervaren experten én heb je meer tijd om je volledig te focussen op het inhoudelijke werk.