Vernieuwde norm voedselveiligheid legt klemtoon op communicatie

dit is de taalnl

Vernieuwde norm voedselveiligheid legt klemtoon op communicatie

Na 12 jaar trouwe dienst als leidraad voor de voedingsindustrie is de ISO 22000- norm aan een update toe. Deze veiligheidsnorm voor de voedingssector wordt aangepast aan de heersende voedselveiligheidsvereisten en zal de High Level-structuur volgen. Een doorgedreven risicobenadering zorgt voor nog betere analyse en remediëring. De finale versie van de norm wordt in juni 2018 verwacht.

ISO 22000 biedt een duidelijk kader voor bedrijven die voeding verwerken, maar evengoed voor toeleveranciers, producenten van verpakkingen, installateurs, specialisten in industriële koeling en transportbedrijven verwant aan de sector. Het hoofddoel van de revisie? Een heldere en beknopte norm definiëren die door alle spelers in de industrie gebruikt kan worden.

Van boer tot bord

De nieuwe ISO 22000 zal de nadruk leggen op communicatie en controle tijdens elke stap van de voedselverwerking. Daarom besteedt de norm extra aandacht aan het opzetten van systemen voor tweerichtingscommunicatie tussen de verschillende schakels in de voedingsketen. In het hele traject – van boer tot bord – worden ook extra checkpoints voorzien.

Wat verandert er?

De voorziene veranderingen moeten voornamelijk potentiële risico’s nog duidelijker definiëren en analyseren. Zo kunnen ze nog vroeger in het verwerkingsproces worden opgespoord.
Concrete wijzigingen:

  • High Level-structuur: ISO 22000:2018 krijgt dezelfde High Level Structure als de andere normen voor managementsystemen.
  • Risk-oriented approach: de verschillende risicobenaderingen in de norm worden verder uitgediept.
  • PDCA cycle: de plan/do/check/act cycle wordt verduidelijkt. De norm zal twee trajecten behelzen: enerzijds de kwaliteitscontrole van het gehele managementsysteem voor voedselveiligheid en anderzijds een model volgens het HACCP-principe om de gevaren in elke cyclusstap te analyseren.
  • Operationele processen: comité ISO/TC 34/SC 17/WG8 neemt in de norm een duidelijke beschrijving op van de verschillen tussen begrippen zoals Critical Control Points (CCP’s), Operational Prerequisite Programmes (OPRPs) en Prerequisite Programmes (PRPs).

Wanneer treedt de nieuwe norm in werking?

Momenteel kunnen experts uit 30 landen, waaronder België, hun stem uitbrengen over de huidige DIS-versie van de norm. ISO 22000:2018 wordt in juni 2018 verwacht.

Meer weten over deze norm?

NBN Academy organiseert op 21 juni 2017 een infonamiddag over het nieuwe DIS-normontwerp van de ISO 22000. U kan dit normontwerp hier aankopen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.