Word expert en draag bij aan de ontwikkeling van nieuwe normen

Experten zijn deskundig binnen een bepaald domein van de normalisatie. Ze schrijven mee aan normontwerpen rond dat domein, delen hun kennis en ontwikkelen normen in een normcommissie. Zowel bedrijven, overheden als maatschappelijke actoren kunnen experten afvaardigen.

Schrijf je nu in als expert

 

Waarom normen helpen ontwikkelen?

  • Je bent als eerste op de hoogte van toekomstige technologische ontwikkelingen en trends. Dit versterkt de concurrentiepositie van je organisatie.
  • Je oefent invloed uit tijdens het normontwikkelingsproces. Hierdoor kan je organisatie bijvoorbeeld investeringen in producten en R&D beschermen. Maatschappelijke actoren kunnen de bescherming van het milieu of de consument onder de aandacht brengen.
  • Je bouwt een netwerk uit. Normcommissies zijn de ideale ontmoetingsplaats om nieuwe contacten te leggen en ideeën uit te wisselen.
  • Je leert en wisselt kennis uit. Deelnemers aan normcommissies zijn internationale experten en bezitten veel inhoudelijke kennis. Door zelf deel te nemen aan een commissie doe je veel kennis uit eerste hand op.

Interesse in normontwikkeling?

Volg een Webinar: Standardization - The Basics

Je rechten en plichten als expert

Als je je ertoe verbindt deel te nemen aan de ontwikkeling van een norm, dan brengt dat ook enkele rechten en plichten met zich mee. Je engageert je immers om een kwalitatieve norm af te leveren, die een positieve bijdrage levert aan jouw domein. Als vertegenwoordiger van je organisatie in een normcommissie heb je enkele belangrijke taken:

  • Je neemt nauwgezet alle documenten door die naar de commissieleden worden gestuurd.
  • Je geeft je onderbouwde feedback op die documenten door aan de commissiesecretaris.
  • Je neemt deel aan de meetings en vergaderingen en streeft naar een consensus.
  • Je brengt je stem uit op het online platform ISOlutions via je persoonlijke login.

Het NBN ondersteunt experten in België met raad en daad. Daarnaast is de commissiesecretaris de persoon bij uitstek om je te begeleiden doorheen het normalisatieproces. Aarzel dan ook niet om contact op te nemen met hem of haar bij vragen of twijfels.

Tot slot biedt het NBN je gratis de opleiding ‘Standardisation, a piece of cake’ aan als expert en houden we je op de hoogte via de nieuwsbrief. Wil je ook de laatste updates ontvangen? Schrijf je dan nu in.

 

Experten aan het woord

Benieuwd wat onze experten er zelf van vinden om actief te kunnen meewerken aan nieuwe normen? We laten het hen zelf vertellen.

  • Ansell Healthcare Europe: normen in de bres voor veilige medische handschoenen

Tijdens een operatie moeten chirurgen erop kunnen rekenen dat hun handschoenen steriel zijn en niet scheuren, om zo infecties te voorkomen. Experten zoals Philippe Jacobs van Ansell Healthcare Europe, wereldspeler in beschermende medische uitrusting, spelen daarbij een belangrijke rol. Ontdek hier hoe Philippe mee zijn stempel drukte op de Europese normen voor medische handschoenen.

 

  • Schindler: “Normen zijn cruciaal voor de veiligheid van liften en roltrappen”

Schindler, een van de grootste fabrikanten van liften en roltrappen in Europa, hecht bijzonder veel belang aan Europese normen voor zijn systemen. “Die waarborgen immers mee de veiligheid en het comfort”, vertelt Wim Stockx, verantwoordelijk voor productmanagement en marketing. Tegelijk laten de normen Schindler toe om hun oplossingen continu te verbeteren.

Voor meer expertenverhalen kan je terecht op ons Youtube-kanaal.

Meld je aan als expert

Wil je graag deelnemen aan het normalisatieproces als expert? Meld je aan voor een van onze normcommissies en help ons nieuwe normen ontwikkelen gebaseerd op jouw praktijkervaringen. Voor normcommissies begeleid door het NBN, kan je je inschrijven via dit contactformulier. Wordt de normcommissie waarin je geïnteresseerd bent, begeleid door een andere sectorale operator? Dan neem je best rechtstreeks met hen contact op.

Schrijf je nu in als expert

 

Meer info over deelnemen aan normcommissies? 

Mail naar standard.development@nbn.be of bel naar 02 300 78 53.

 

Overzicht van normcommissies