"In de transformatie naar een circulaire economie zijn normen een waardevolle bondgenoot"

Laatst bijgewerkt:
14/3/2024
Muheeb Al-Obaidy

"Waarom gebruiken we normen bij Colruyt Group? Twee goede redenen zijn veiligheid en kostenefficiëntie. Maar daarnaast , begeleiden normen ons ook in de transitie van de lineaire naar de circulaire economie." Muheeb Al-Obaidy, projectleider duurzame bouwmaterialen bij Colruyt Group, licht toe hoe normen binnen verschillende domeinen in zijn leven een belangrijke rol spelen.

“In het verhaal over normen draag ik verschillende petten. Ik ben een actief gebruiker van normen in mijn functie als projectleider duurzame bouwmaterialen bij Colruyt Group. Maar daarnaast ben ik doctoraatsstudent aan de Universiteit van Luik. Daar onderzoek ik normen en draag bij aan hun ontwikkeling. Zowel voor nieuwe normen als de aanpassing van bestaande normen. Waarom passen we ze soms aan? De wereld verandert voortdurend. Normen moeten zich aan die wijzigende realiteit conformeren.”

Waarom zijn normen zo belangrijk?

Muheeb: “De Europese Commissie heeft een duidelijke strategische visie. Ze streeft naar een klimaatneutrale economie tegen 2050. We staan de komende decennia dus voor grote uitdagingen: het milieu beschermen en de klimaatcrisis het hoofd bieden. Daarbij is de overschakeling van een lineaire naar een circulaire economie van cruciaal belang. Normen kunnen ons bij die transitie helpen. Het volgen van normen helpt om minder materiaal te verspillen en koolstof uit te stoten. We besparen via normen door een duurzame werking te garanderen.”

Op welke manieren werk jij met normen?

Muheeb: “Ik ben op verschillende manieren actief bezig met normen: zowel tijdens mijn doctoraatsstudie als tijdens mijn werk bij Colruyt Group. Daar gebruiken we normen in onze werking, maar ik neem ook actief deel aan de ontwikkeling van normen. Ik benader normen vanuit twee hoeken: de theorie en de praktijk. Er is een duidelijke wisselwerking tussen beiden. Normen bepalen de basis en de regels. We werken binnen een theoretisch kader. Dat kan echter beïnvloed worden door de praktijk. Met de feedback van gebruikers, schaven we normen immers bij en ontwikkelen ze verder. Als doctoraatsstudent verdiep ik me in diverse normen met het oog op de circulaire economie. Ik onderzoek hoe we normen kunnen aanpassen aan het circulaire verhaal. Normen zijn de fundamenten, maar die zijn niet heilig. Wijst de dagelijkse werking uit dat er iets schort, dan moeten normen op basis van die feedback evolueren. Dat is net zo goed een circulair proces.

Schrijf je nu in voor het webinar: "Zorgeloos aan de slag met normen?"

Normen correct beheren is geen sinecure. Dubbele aankopen, verouderde versies, andere talen,… Hoe ga je daar efficiënt, en -vooral- copyright-compliant mee om?

Op deze, en al jouw andere specifieke vragen over normen en normenbeheer, geven we je graag een antwoord tijdens dit gratis live webinar.

Verder tonen we je ook graag het NBN-normenplatform, om je te laten zien dat normenbeheer daarmee een koud kunstje is.

Schrijf je in voor deze webinar

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.
Tags:
No items found.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right
Oeps, niets gevonden...
Bekijk hier alle artikels