Waarom onze klanten deelnemen aan normontwikkeling

24/3/2023
Nele Cattoor

Gebruikt jouw bedrijf normen? Dan heb je er alle belang bij om ook de stap naar normontwikkeling te zetten.

Klinkt interessant, toch? Laat je dus overtuigen door 6 van onze klanten die jou voorgingen en hun expertise delen in normcommissies.

Wij laten Nele van Beaulieu, Hervé van Febelcem, Rony van Niko, Vera van Sioen, Bernard van Gaasch Packaging en Gunter van De Watergroep aan het woord.

Waarom deelnemen aan normontwikkeling?

Vera: “Wij willen met Sioen vernieuwend zijn. Een trendsetter zijn. Door actief deel te nemen aan normontwikkeling, weten we onmiddellijk hoe een norm zal evolueren. Zo kunnen we ons voorbereiden, want we weten al wat er op ons afkomt nog voor de norm gepubliceerd is.”

Bernard: “Ik ben blij dat ik de kans krijg om mee te werken aan normontwikkeling, ook al zijn we een klein tot middelgroot bedrijf. Want we zitten aan de bron en maken evoluties vanop de eerste rij mee.”

Rony: “De voordelen van deelname aan het normalisatieproces zijn voor mij kennisopbouw en uitbreiding van je netwerk. Je leert een norm pas écht kennen als je actief deelneemt aan normontwikkeling.”

Nele: “Als je meewerkt aan een norm, schrijf je mee de regels uit. Bovendien weet je beter wat de toekomst brengt en waar de norm naartoe gaat. Zo kan je al anticiperen met je bedrijf.”

Gunter: “Ik zit in 2 spiegelcomités. Het is belangrijk om ook als gebruiker je steentje bij te dragen om normen – en alle specificaties er rond – mee vorm te geven. Zodat niet alleen producenten en fabrikanten, maar ook gebruikers een toegevoegde waarde kunnen leveren.”

Hervé: “Als Federatie van de Belgische Cementnijverheid is het essentieel om echt actief te zijn in normontwikkeling. Omdat we altijd nieuwe eisen hebben en nieuwe veranderingen willen doorvoeren. Zo kunnen we de specifieke eigenschappen van onze industrie laten horen.”

Hoe ervaar je je deelname aan normontwikkeling?

Hervé: “Ik vat normalisatie samen in 3 woorden. Het eerste is ‘geduld’, want normontwikkeling is een zeer lang en energie-intensief proces. Het tweede sleutelwoord is ‘technische competentie’. Het is ronduit indrukwekkend hoeveel expertise er op zulke technische commissies aanwezig is. Het derde woord naar mijn mening is ‘vertrouwen’. Aan de ene kant zorgen normen voor dialoog tussen sectoren. Aan de andere kant zorgen ze voor het delen van kennis tussen experten. Daardoor ontstaat erkenning en vertrouwen tussen alle partners.”

Gunter: “Door zelf deel te nemen aan spiegelcommissies leer je veel van andere mensen. Je bouwt een netwerk op van experten. En de expertise die je zelf verwerft, kan je gebruiken op de werkvloer. Het is een meerwaarde dat je op dezelfde lijn kan meepraten met de fabrikanten.”

De 6 domeinen van normontwikkeling

NBN focust in zijn normcommissies vooral op 6 domeinen:

-     kwaliteitsmanagement

-     gezondheid en veiligheid op het werk

-     energiemanagement

-     biodiversiteit

-     milieumanagement

-     circulaire economie

Geïnteresseerd in normontwikkeling?

Heb je veel ervaring in een bepaald domein? En wil je je kennis delen? Doe dan mee aan normontwikkeling!

Meld je aan als expert

Kom je graag eerst wat meer te weten over de do’s-and-don’ts van normontwikkeling? Schrijf je dan in voor onze webinar, "Standardisation - The Basics".

Schrijf je in

Of kom naar een van onze Open Door events en kom meer te weten over normontwikkeling binnen jouw vakgebied.

Schijf je in

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right