Casper Van Herzele, finalist bij de NBN Sustainability Award 2023, ontwikkelde Nanto Secure, een digitaal paspoort voor kleding dat inspeelt op Europese regelgeving rond duurzaamheid. We spreken met hem over zijn ervaring met de Award, de impact op zijn carrière en zijn huidige werk bij CEN en CENELEC, waar hij zich bezighoudt met normontwikkeling op Europees niveau.
Dag Casper, in 2023 stelde je je scriptie voor op het kantoor van NBN. Wat weet je nog van die dag?
(Lacht) “Dat was wel een bijzonder moment! De presentatie van mijn thesis was op 31 oktober, en ik herinner me nog dat ik even dacht: ‘Zou ik in een Halloween-kostuum komen?’ Uiteindelijk heb ik dat maar niet gedaan, maar de gedachte heeft me wel even geamuseerd. Het was sowieso een spannend moment, want je stopt maanden werk in een onderzoek en dan moet je het ineens helder en overtuigend kunnen overbrengen in een korte presentatie.
Ik vond het vooral een waardevolle toepassing van mijn communicatie skills. Als ingenieur met een specialisatie in productontwikkeling leer je niet alleen hoe je iets technisch correct moet ontwikkelen, maar ook om het op een begrijpelijke en boeiende manier uit te leggen. Mijn thesis ging over een digitaal paspoort voor kleding, en het was belangrijk om dat concept toegankelijk en concreet te maken voor het publiek. Door die ervaring heb ik gezien hoe cruciaal het is om je boodschap aan te passen aan je publiek, iets wat me in mijn huidige job nog elke dag van pas komt.
De presentatie zelf verliep goed, en achteraf kreeg ik veel positieve reacties. Dat gaf me niet alleen extra vertrouwen in mijn onderzoek, maar het leidde uiteindelijk tot boeiende gesprekken en kansen, vooral na het NBN Thank You Event.
Waar ging je scriptie precies over?
“Mijn thesis richtte zich op beleidsadvies te formuleren over digitale productpaspoorten (DPP’s) binnen de textielindustrie, die een sleutelcomponent zijn van de Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) van de Europese Commissie. Het doel van deze wetgeving is om de duurzaamheid van producten te verbeteren door hun circulariteit, energieverbruik, en recycleerbaarheid te verhogen.
In mijn onderzoek analyseerde ik de wetgeving en vertaalde ik deze naar een concreet, praktisch productontwerp genaamd Nanto Secure. Door gebruik te maken van NFC-technologie kunnen consumenten eenvoudig toegang krijgen tot gedetailleerde informatie over het product, zoals materialen, productielocaties en herbruik- of recyclagemogelijkheden. Dit bevordert niet alleen bewuster consumeren, maar helpt ook bedrijven om transparanter en duurzamer te opereren, in lijn met de nieuwe ecodesignrichtlijnen.”
Wat was de grootste meerwaarde van de NBN Sustainability Award voor jou?
“Naast de erkenning en de geldprijs was het netwerken voor mij de grootste troef. Ik had niet verwacht dat mijn deelname me in contact zou brengen met zoveel interessante mensen uit de sector. Na mijn presentatie kwamen er meteen mensen op me af die wilden praten over Nanto Secure en hoe digitale paspoorten een rol kunnen spelen in circulaire mode.
De contacten en gesprekken die daaruit komen hebben me geholpen om beter te begrijpen hoe normen een impact hebben op innovatie. Als ingenieur ben je vaak gefocust op technologie en ontwerp, maar normen zijn een manier om te bepalen hoe iets in de praktijk kan worden toegepast.
Bovendien gaf de award me ook een breder perspectief op mijn carrière. Op dat moment was ik nog volop aan het solliciteren, en ik wist niet zeker welke richting ik uit wilde. De award gaf me het vertrouwen dat er een plaats is voor ingenieur met een specialisatie in productontwikkeling die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid en Europese regelgeving. Dat leidde uiteindelijk tot mijn job bij CEN enCENELEC, waar ik vandaag werk.”
CEN en CENELEC zijn twee Europese normalisatieorganisaties die vrijwillige normen ontwikkelen om handel te vergemakkelijken, innovatie te stimuleren en de kwaliteit en veiligheid van producten en diensten te waarborgen. CEN richt zich op diverse sectoren zoals bouw, consumentengoederen en milieu, terwijl CENELEC verantwoordelijk is voor elektrotechnische normen. Beide organisaties ondersteunen de Europese economie en het vrije verkeer van goederen door Europese normen te helpen ontwikkelen. Hun werk draagt bij aan duurzame groei, concurrentiekracht en het welzijn van Europese burgers.
Hoe ben je bij CEN en CENELEC terecht gekomen?
Na mijn ingenieursstudies was ik aan het zoeken naar werk, maar ik werd niet warm van de functies die er waren. Dat was telkens heel specifiek terwijl ik juist het holistisch aspect van mijn onderzoek zo interessant vond. Nu, ik had altijd al een interesse in Europa. Vandaar ook dat ik mijn scriptie gekozen heb rond de Europese regelgeving. Maar ik besefte ook dat om iets op Europees vlak te doen, ik nog onvoldoende kennis had van die brede, horizontale Europese context.
Ik heb dan een summer school gevolgd om mij meer op dat Europese aspect te focussen. Deze ervaring bleek cruciaal voor mijn sollicitatie bij CEN en CENELEC, waar ze een industrieel ingenieur zochten met kennis van Europese wetgeving en normen, precies wat ik te bieden had."
Wat houdt jouw job precies in?
“Ik werk als een projectcoördinator voor normontwikkeling, wat betekent dat ik experten, industrie en beleidsmakers samenbreng om nieuwe normen te ontwikkelen en bestaande normen te updaten. Het is een heel veelzijdige job waarin ik zowel met technische als regelgevende aspecten te maken krijg. Normen vormen vaak de brug tussen wetgeving en de praktijk, en mijn taak is om dat proces in goede banen te leiden, zodat bedrijven en industrieën zich kunnen aanpassen aan Europese regelgeving.
De topics die ik behandel zijn heel divers en breed: explosieven, vuurwerk, kunststoffen, staal, bouwsector, meststoffen... Wat mijn werk zo boeiend maakt, is de combinatie van technische kennis binnen een Europese context. Dat betekent dat ik in contact sta met specialisten uit verschillende Europese landen, sectoren en voortdurend moet bijleren over nieuwe technologieën en innovaties. Het vereist een brede kijk op verschillende industrieën, en daar komt mijn ingenieursachtergrond van pas.
Daarnaast volg ik hoe Europese wetgeving evolueert en hoe wij als CEN en CENELEC onze normen daarop kunnen afstemmen. Regelgeving kan soms abstract en complex zijn, maar normen zorgen ervoor dat bedrijven duidelijke richtlijnen hebben om aan de wettelijke vereisten te voldoen. Het is uitdagend om dit proces te coördineren, maar ook enorm interessant, omdat je echt een impact hebt op hoe technologie en industrie zich ontwikkelen in Europa.”
Je zei al dat je een sterke interesse hebt in het Europese aspect van normontwikkeling. Waarom specifiek Europa en niet bijvoorbeeld internationaal via ISO?
“Europa heeft een unieke manier van werken. De Europese Commissie stelt horizontale regelgeving op, en de normen vullen die wetgeving in met concrete richtlijnen. Sommige van die normen, geharmoniseerde normen, kunnen bedrijven gebruiken om aan te tonen dat hun producten of diensten aan de technische vereisten van de relevante EU-wetgeving voldoen. Die Europese normen zijn een belangrijk onderdeel Europese interne marktwerking.
De Europese Unie bestaat uit verschillende landen met hun eigen cultuur, maar we moeten op dezelfde golflengte zitten. Normen helpen daarbij. ISO werkt op wereldniveau, ja, maar bij ons dragen normen bij om de Europese doelstellingen rond de interne markt te bereiken
Welke impact heeft de award op je carrière gehad?
“Zonder de NBN Sustainability Award weet ik niet of ik ooit bij CEN en CENELEC terecht zou zijn gekomen. Het heeft me in contact gebracht met de juiste mensen en me doen inzien hoe belangrijk normen zijn.
Ik raad iedere student aan om deel te nemen. Zelfs als je niet wint, leer je enorm veel bij. De ervaring van je onderzoek pitchen, netwerken en erkenning krijgen, kan echt deuren openen.”
Tot slot: waarom zouden studenten en young professionals normen moeten ontdekken?
“Omdat ze overal zijn! Of je nu in technologie, duurzaamheid, bouw of chemie zit, normen bepalen hoe de wereld werkt. En als je ze begrijpt, kun je er slim gebruik van maken.
Normontwikkeling kan soms traag en vaag lijken, maar het geeft wel de juiste richting. Het zorgt ervoor dat we onze producten veiliger kunnen maken, om ze goedkoper te maken, meer circulair, noem her maar op. En die ‘greater cause’ dat vind ik wel een heel ‘schoon gegeven’.
Ben je student? Wil je toegang hebben tot normen? Ontdek ze op het NBN Edu-portaal en neem een voorsprong voor jouw professionele carrière. Of moet je volgend academiejaar jouw scriptie over duurzaamheid schrijven? 🚀 Vergeet je dan zeker niet in te schrijven voor de NBN Sustainability Award 2025.Wie weet sta jij volgend jaar in de finale!