Wie is betrokken

Er worden heel wat partijen betrokken bij normontwikkeling. Naast NBN dragen ook sectorale operatoren en internationale instellingen hun steentje bij.

Deze partijen leiden normontwikkeling in goede banen

Er worden heel wat partijen betrokken bij de ontwikkeling van normen. Denk aan specialisten uit: overheidsinstanties, kleine en grote bedrijven en organisaties; onderwijsinstellingen, sectorfederaties, maatschappelijke organisaties, ... Allemaal willen ze hun steentje bijdragen en hun expertise delen. NBN brengt zo experten uit alle sectoren samen. Mogen we jou binnenkort ook verwelkomen?

Sectorale operatoren: de rechterhanden van NBN

NBN leidt de Belgische deelname aan normalisatie in goede banen: het brengt mensen zoals jij, die veel kennis en ervaring hebben in een bepaald domein, samen. Zo’n bijeenkomst heet een ‘normcommissie’.

NBN beheert die normcommissies vaak zelf. Toch zijn ook sectorale operatoren (SO’s) een cruciaal onderdeel van het normalisatieproces. Zij runnen ook normcommissies en staan in voor de administratieve en technische opvolging.

De SO’s verbinden de experten met NBN. Ook zorgen zij ervoor dat alle betrokkenen kunnen deelnemen aan het normalisatieproces.

Lees hier meer over SO's

Normcommissies over de wereld

Welke internationale instellingen zijn betrokken bij normalisatie?

Het normalisatieproces is in handen van erkende normalisatie-instituten. Die werken op verschillende niveaus. Zo is er:

  • NBN voor Belgische normen
  • CEN voor Europese normen
  • ISO voor wereldwijde normen

Als Belgisch lid van CEN en ISO werkt NBN natuurlijk ook mee aan de Europese en internationale normen.

Daarnaast zijn er nog enkele gespecialiseerde normalisatie-instellingen:

  • CENELEC is het Europese normalisatiecomité voor elektrotechnische normen
  • ETSI is verantwoordelijk voor Europese normen in telecommunicatie
  • IEC is de internationale commissie voor normen voor alle elektrische, elektronische en aanverwante technologieën
  • ITU-T staat in voor internationale normen in telecommunicatie

Lees hier meer over deze internationale instellingen

Normen zijn enorm belangrijk voor ons. Normontwikkeling dus ook. Als innovatief bedrijf investeren we veel in normontwikkeling, want de technologische evolutie gaat zeer snel. Onze doelstelling is dan ook om de stand van de techniek te blijven verbeteren én die te integreren in normen, voor het welzijn van al onze gebruikers.

Wim Stockx
verkoop-, marketing- en productmanager bij Schindler, fabrikant van liften en roltrappen

Ontdek de wereld van normalisatie

Wil je zelf mee normen ontwikkelen? Maar wil je eerst meer weten over normalisatie? Dan is onze gratis webinar "Standardisation: The Basics" jouw kans om een eerste stap te zetten in deze boeiende wereld. Schrijf je hier in voor de webinar.

Klaar om nu al dieper in het onderwerp van normontwikkeling en NBN te duiken? Ontdek onze gratis e-learning "Introductie tot normalisatie". Deze interactieve e-learning biedt je de mogelijkheid om op je eigen tempo te leren, waar en wanneer het jou uitkomt.

Vraag je e-learning aan

Neem zelf deel aan normontwikkeling

Ben je een deskundige in een bepaald domein van de normalisatie? En wil je graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe normen? Schrijf je dan nu in als expert van een normcommissie.
Word expert in een normcommissie