Openbaar onderzoek

Hoe kan je zelf je stem laten horen bij normontwikkeling?

Meewerken aan het openbaar onderzoek

Voor de goedkeuring van een norm wordt het normontwerp eerst nog onderworpen aan een openbaar onderzoek. Iedereen kan dan commentaar geven op het ontwerp.

Wat is een openbaar onderzoek?

Vóór een nieuwe norm wordt gepubliceerd, heb jij twee maanden de tijd om je opmerkingen over het normontwerp te formuleren tijdens het openbaar onderzoek.

Waarom is deelnemen een goed idee?

Heb je kanttekeningen bij de norm? Dan is meewerken aan het openbaar onderzoek zeker waardevol. Je leert de nieuwe/aangepaste norm al kennen vóór publicatie. En hoe meer opmerkingen je levert, hoe meer je je eigen stempel kan drukken op de nieuwe norm. De bevoegde normcommissie bekijkt en verwerkt alle opmerkingen.

Tip

Wil jij ook je zegje doen bij de ontwikkeling van normen in jouw vakgebied? Sluit je dan aan bij een normcommissie. Neem contact met ons op en we vertellen je er alles over.

Zo laat je je stem horen

  • Wil je Belgische (NBN) of Europese (CEN) normen bijsturen? Via het Public Enquiry Portal van NBN bekijk je de normontwerpen en geef je commentaar. NBN speelt dat door aan de bevoegde normcommissie.
  • De ontwikkeling van Europese (CENELEC) en internationale (IEC) elektrotechnische en elektronische normen gebeurt in België door het Belgisch Elektrotechnisch Comité (BEC). Ook hier kan je feedback geven op de Europese en internationale normontwerpen.
  • Het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) ontwikkelt normen voor de ICT (informatie- en communicatietechnologie). Ook deze ETSI-normontwerpen kan je bijsturen.