ISO/IEC 27001 - Informatiebeveiliging

Leer hier de internationale norm voor informatiebeveiliging kennen en ontdek wat de voordelen zijn voor jouw organisatie. Bescherm je bedrijfsinformatie tegen hackers met ISO/IEC 27001.
Informatiebeveiliging met norm ISO/IEC 27001

Wat is ISO/IEC 27001

Hoewel het soms wordt aangeduid als ISO 27001, is de officiële benaming voor de internationale norm voor informatiebeveiligingsmanagement: ISO/IEC 27001.

ISO/IEC 27001 biedt een kader voor het opzetten, implementeren, beheren en continu verbeteren van een ‘Information Security Management System’ (ISMS). Dit managementsysteem is breed toepasbaar en helpt organisaties van elke omvang en sector bij het beschermen van gevoelige informatie, zoals financiële gegevens, intellectueel eigendom en andere vertrouwelijke data.

NBN EN ISO/IEC 27001:2023

Actief
Informatiebeveiliging, cybersecurity en bescherming van de privacy - Managementsysteem voor informatiebeveiliging - Eisen

De voordelen van ISO/IEC 27001

Betere bescherming van cruciale gegevens

Door te werken met een managementsysteem voor informatiebeveiliging bescherm je je cruciale gegevens. Zo verklein je het risico op misbruik van je informatie en voorkom je dat ze foutief of niet tijdig beschikbaar is.

Verbeterde interne processen

Uitgeschreven procedures en een duidelijke rolverdeling helpen kwetsbaarheden systematisch op te sporen. ISO/IEC 27001 bevordert het bewustzijn van informatiebeveiligingsrisico's en stimuleert de verbetering van beveiligingsmaatregelen.

Sterker klantenvertrouwen

Klanten tonen steeds meer interesse in hoe je hun gegevens beheert. Door met een managementsysteem voor informatiebeveiliging te werken stel je hen gerust. Zo kiezen ze ook in de toekomst voor jouw organisatie. Dit geldt ook zo voor je medewerkers en partners.

Verlaagd financieel risico

Door relevante wetten op het vlak van informatiebeveiliging niet na te leven riskeer je fikse boetes. Bovendien kan reputatieverlies en verlies van klanten tot ernstige financiële schade leiden.

Op jouw maat

Publiek? Privé? Groot of klein? Élke organisatie, uit welke sector ook, kan deze norm op maat toepassen. Kijk zeker ook naar de aanvullende norm ISO/IEC 27009 voor een sectorspecifieke versie.

Conform de GDPR

Extra pluspunt: ISO/IEC 27001 helpt je om te voldoen aan regelgevingen zoals de GDPR en toont zo operationele uitmuntendheid aan.
Toon alle voordelen
Toon minder voordelen
Cybercriminelen buiten zowel technische als menselijke zwakheden uit. Hoe je je het best tegen hun aanvallen beveiligt? Door een minimum aan best practices toe te passen. ISO/IEC 27001 definieert de vereisten voor het opzetten, implementeren, onderhouden en voortdurend verbeteren van een beheersysteem voor informatiebeveiliging voor elke organisatie.
Yvan Baes
IT-manager bij NBN

ISO/IEC 27001 certificering

Wil je de correcte implementatie van norm ISO/IEC 27001 laten vaststellen door een onafhankelijke instelling? Dat heet certificatie. Het is een schriftelijk bewijs dat je aan alle vereisten van de norm ISO/IEC 27001 voldoet.

Voordelen van een ISO/IEC 27001 certificaat

  • Consumenten en partners willen vandaag zekerheid over de veiligheid van hun gegevens. Een certificaat wekt vertrouwen en opent nieuwe commerciële kansen.
  • Certificatie vergroot je je kansen op aanbestedingen, aangezien overheden en grote bedrijven steeds vaker organisaties met goede informatiebeveiliging zoeken.
  • Een certificaat vereist regelmatige audits, waardoor je doelstellingen en procedures up-to-date blijven en je informatiebeveiliging continu verbetert.

Opgelet! Hoewel ISO en NBN de ontwikkeling van deze normen faciliteren, zijn deze organisaties niet betrokken bij de certificatie ervan.

Wil je meer informatie over certificatie, welke instellingen er certificeren en hoe je je organisatie klaarstoomt voor certificatie? Lees er meer over op onze pagina certificatie of in onze gratis whitepaper over certificatie.

Download de certificatie whitepaper

Meewerken aan ISO/IEC 27001

Wil je graag bijdragen aan de toekomst van de norm ISO/IEC 27001 en andere normen m.b.t. informatiebeveiliging?  

Agoria fungeert als sectorale operator voor de normcommissie ISO/IEC JTC 1 / SC 27 en is het aanspreekpunt voor iedereen die vanuit België wil bijdragen aan deze normalisatieactiviteiten.  

Naar de website van Agoria

Veelgestelde vragen over ISO/IEC 27001

Interessante evenementen & opleidingen

Bekijk de volledige kalender
Arrow pointing right
Opleiding ISO/IEC 27001

Opleiding ISO/IEC 27001: The Foundations

21 november 2024
location pin icon
Brussel
Language icon
Engels
Volg een basisopleiding ISO/IEC 27001 rond informatiebeveiliging en leer alles over deze essentiële managementnorm. Schrijf je in!
Lees verder
Arrow pointing right

Relevante artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right