ISO 55001 - Assetmanagement

Je assets optimaal managen? Dat doe je met de internationale norm ISO 55001.
Assetmanagement

Je assets optimaal managen? Dat doe je met de internationale norm ISO 55001

Werk je in de sector van de chemie, farmacie, olie en gas of elektriciteit? In de transportsector, de scheepvaart, bouw, productie of voor een overheid? Dan maak je deel uit van een zogenoemde ‘assetintensieve’ organisatie en heb je ongetwijfeld baat bij een goed beheer van je fysieke assets. Je investeert natuurlijk enorme bedragen in je activa zoals infrastructuur, gebouwen, rollend materieel, installaties en je machinepark. Daarom is het key dat je ze optimaal benut. Niet zo veel dat ze sneller stukgaan met kostbare vertragingen of dure vertragingen als gevolg. Maar ook niet zo weinig dat je waardevolle kapitaal onproductief vastzit. Hoe je dat doet? Met dé internationale norm ISO 55001.

De voordelen voor jouw bedrijf

Jouw voordelen? Dat zijn er maar liefst 5. We zetten ze even op een rijtje.

 • Betere prestaties

  Het gestandaardiseerde en internationaal erkende framework van ISO 55001 geeft je heldere inzichten in hoe je je fysieke assets het best managet. Het doel: méér uit je investeringen in assets halen en zo je financiële prestaties verbeteren.

 • Waardevollere assets

  Werk je met ISO 55001? Dan vergroot je de waarde van je assets gedurende de héle levenscyclus van je organisatie.

 • Duurzamere assets

  Dankzij deze internationale norm verklein je het risico op onderbrekingen en vertragingen van je assets én draag je bij aan hun duurzame gebruik.

 • Doeltreffendere dienstverlening

  Pas je ISO 55001 toe? Dan verhoog je zowel de effectiviteit als efficiëntie van je assetmanagement. Daardoor verbetert je dienstverlening.

 • Sterkere reputatie

  Het gevolg van een betere dienstverlening en operationele performantie? Een sterkere reputatie natuurlijk.

Laat je certificeren

Werk je voor een ‘assetintensieve’ organisatie? Dan kan je je assetmanagementsysteem laten certificeren volgens de norm ISO 55001. Een certificatie kan deel uitmaken van je marketingstrategie. Bovendien onderscheid je je tijdens je pitch van concurrenten zónder certificaat.

Meer weten over certificering? Je leest er hier alles over.

Icoon euro signs in a chart
Hogere omzet: Je speelt voordurend in op de behoeften van je klanten en verhoogt hun tevredenheid. Zo zet je ze op de eerste plaats. Gevolg: je zorgt voor klantenbinding, trekt nieuwe klanten aan en verhoogt je omzet.
icoon papier met een label
Aantoonbare kwaliteit: met het kwaliteitsmanagementsysteem van ISO 9001 toon je je klanten en andere belanghebbenden dat je betrouwbare producten of diensten levert.
Icoon twee euro munten
Lagere kosten: dankzij de vierstappencyclus verminder je de kans op fouten. Je organisatie werkt ook efficiënter, waardoor je er minder tijd en middelen in hoeft te investeren.
Icoon pijl die drie richtingen uit wijst
Grotere flexibiliteit: je focust sterk op risico's en kansen. Zo speel je optimaal in op veranderingen in de markt en je organisatie. Dankzij dit sterke aanpassingsvermogen blijf je de concurrentie een stapje voor.
Icoon globe
Nieuwe markten: is je organisatie internationaal actief? Dan is ISO 9001 een belangrijk hulpmiddel om nieuwe klanten binnen te halen.
Like icoon voor klantentevredenheid
Meer klantentevredenheid: je zegt niet alleen dat je klantgericht werkt, maar je doet het ook. Door tegemoet te komen aan hun verwachtingen en behoeften, of ze zelfs te overstijgen.
Icoon Vergrootglas voor papier
Beter overzicht: je evalueert je volledige organisatie. Zo krijg je een sterke basis voor je bedrijfsdoelstellingen en ontdek je nieuwe kansen.
Icoon office building
Op maat van elke organisatie: je kan ISO 9001 gebruiken voor elk type organisatie: klein of groot, privé of publiek, ngo, hogeschool, ziekenhuis ...
Icoon twee personen
Sterk engagement: je betrekt je eigen medewerkers actief bij het kwaliteitsmanagementsysteem. Zo krijgen ze meer verantwoordelijkheid en vertrouwen. Dat leidt tot een hogere productiviteit en meer tevredenheid op de werkvloer.

Aan de slag met ISO 55001

Wil je je assets professioneel managen? Op ons normenplatform kan je ISO 55001 aankopen. Je ontvangt dan meteen een overzicht van alle eisen voor een optimaal assetmanagement. Goed om te weten: deze internationale norm is toepasbaar op alle soorten assets en binnen alle soorten organisaties.

Vind hier je norm

Nóg een stapje verder

Wil je de kwaliteit van je assetmanagement nóg meer finetunen? Kijk dan ook eens naar de andere normen binnen deze familie.

Vind hier de normen die je zoekt

Interessante evenementen & opleidingen

Bekijk de volledige kalender
Arrow pointing right
No items found.

Relevante artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right