Normen als essentieel instrument voor je kmo

Laatst bijgewerkt:
21/9/2023
Man slijpt metaal met veiligheidsbril en veiligheidsnormen

Zijn normen verplicht? Nee, of jij normen toepast, bepaal je zelf. Want het gebruik van normen is per definitie vrijwillig. Een norm is een afspraak over een product of dienst, proces of methode. Het is een consensus tussen de betrokken partijen: producenten, sectoren en overheden. Normen staan voor kwaliteit – ze zijn een weerspiegeling van goed vakmanschap.


Normen als basis voor de wetgever

Binnen jouw organisatie bepaal je dus zelf of je normen toepast. Toch kan de overheid bepaalde normen vastleggen als wettelijke vereiste. Meestal gaat het dan om veiligheids- of gezondheidsvoorschriften. Zoals de verplichte CE-markering op machines, speelgoed of bouwmateriaal. Die markering is de garantie dat een product voldoet aan de minimumvereisten.


Normen als onderdeel van een contract

In een B2B-omgeving is conformiteit aan normen een gangbare praktijk. Zo staat bijvoorbeeld in een lastenboek voor bouw- of overheidsopdrachten aan welke normen een product of dienst moet voldoen. Kun jij dat als leverancier niet garanderen? Dan val je voor dat project sowieso al uit de boot.
Ook keurmerken zoals Biogarantie of FSC hebben een contractuele verplichting. Wil je het keurmerk dragen? Dan moet je voldoen aan de verschillende normen die daarvoor gelden.

Voordelen van het gebruik van normen

Normen toepassen leidt tot een grotere efficiëntie en betere kwaliteit. En dat levert je besparingen op. Ook zorgen ze ervoor dat andere markten jouw product of dienst beter aanvaarden. Daardoor bevorderen ze vrij verkeer en bieden ze je exportmogelijkheden. Sommige normen beschrijven veiligheidseisen: voor consumenten en werknemers of voor duurzaamheid en het milieu. Dat alles samen verhoogt de klanttevredenheid.

Bekijk hier de ervaring met normen van KMO Matrix Liften.

Normen: een meerwaarde voor je kmo

Katapulteer je kmo naar een hoger niveau. Vraag onze white paper aan: Normen als essentieel instrument voor jouw kmo.

Vul hier je gegevens in en ontvang de whitepaper meteen in je inbox.Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right