ISO 14001 - Milieumanagement

Je milieumanagement helemaal op punt stellen? Dat doe je met de internationale norm ISO 14001.
Milieumanagement

Verbeter je milieuprestaties met ISO 14001

There is no planet B! Gelukkig zijn er als bedrijf heel wat dingen die je kan doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Wil je je milieumanagement helemaal op punt stellen? Werk dan met de internationale norm ISO 14001.

De voordelen voor jouw organisatie

ISO 14001 helpt je milieuprestaties verbeteren. Maar het biedt nog andere voordelen voor je organisatie:

NBN EN ISO 9001:2015

Active
Kwaliteitsmanagement - Eisen (ISO 9001:2015)
 • Juridisch hulpmiddel

  Door te werken met een milieumanagementsysteem toets je je werking aan zowel huidige als toekomstige regelgevingen op het vlak van milieuprestaties.

 • Lagere kosten

  Je uitgaven onder controle houden? Dankzij ISO 14001 zet je je middelen beter in, neem je je energie-efficiëntie onder de loep én maak je werk van intelligent afvalbeheer.

 • Sterker klantenvertrouwen

  Duurzaamheid is vandaag een topprioriteit voor zowel consumenten als bedrijven. Door in te zetten op goede milieuprestaties krijg je een duurzame reputatie en versterk je de vertrouwensband.

 • Meer engagement

  Zet je het klimaat op de agenda met een milieumanagementsysteem? Dan zorg je er ook voor dat de directie een actievere rol krijgt. Bovendien stimuleer je de betrokkenheid van je medewerkers.

 • Op jouw maat

  Publiek? Privé? Groot of klein? Élke organisatie, ongeacht welke sector, kan deze norm op maat toepassen.

 • Internationaal aanzien

  Werk je volgens een internationaal erkende ISO-norm? Dan krijgt je geloofwaardigheid een flinke boost aan de onderhandelingstafel.

 • Interne kennisopbouw

  Doordat je alle milieu-indicatoren nauwkeurig moet documenteren en er regelmatig over communiceert, bouw je een stevige portie interne expertise op.

 • In lijn met SDG’s

  Werk je met een milieumanagementsysteem? Dan draag je bij tot heel wat duurzame ontwikkelingsdoelen of SDG’s van de Verenigde Naties. Denk maar aan SDG 6 (schoon water en sanitair), SDG 7 (betaalbare en duurzame energie), SDG 11 (duurzame steden en gemeenschappen), SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie), SDG 13 (klimaatactie), SDG 14 (leven in het water) en SDG 15 (leven op het land).

Haal je certificaat

ISO 14001 is wereldwijd de op één na populairste norm als het gaat over certificering. Alleen ISO 9001 scoort hoger.

Waarom dit certificaat zo interessant is?

 • Dankzij de externe audits kan je als management risico’s beter identificeren én beheersen. Dat geldt ook voor de naleving van milieuwetten en -regels. Met een certificaat bouw je dus meer zekerheid in.
 • Je zegt niet alleen dat je je aan alle milieuvoorschriften houdt. Je bewijst het ook. Een certificaat is goed voor je imago en schept vertrouwen bij je prospects, klanten, leveranciers, aandeelhouders, partners en medewerkers.
 • Als gecertificeerd bedrijf stijgen je kansen op aanbestedingen. Meer en meer overheden stellen sterke milieuprestaties namelijk als voorwaarde bij tenders.
 • Een certificaat behalen en behouden betekent regelmatige audits. En dus ook milieuprestaties die keer op keer verbeteren.

Meer weten over certificering? Je leest er hier alles over.

Hogere omzet

Je speelt voortdurend in op de behoeften van je klanten en verhoogt hun tevredenheid. Zo zet je ze op de eerste plaats. Gevolg: je zorgt voor klantenbinding, trekt nieuwe klanten aan en verhoogt je omzet.

Icoon euro signs in a chart

Aantoonbare kwaliteit

Met het kwaliteitsmanagementsysteem van ISO 9001 toon je je klanten en andere belanghebbenden dat je hoogwaardige en betrouwbare producten of diensten levert.

icoon papier met een label

Lagere kosten

Dankzij de vierstappencyclus verminder je de kans op fouten. Je organisatie werkt ook efficiënter, waardoor je er minder tijd en middelen in hoeft te investeren.

Icoon twee euro munten

Grotere flexibilteit

Je focust sterk op risico's en kansen. Zo speel je optimaal in op veranderingen in de markt en je organisatie. Dankzij dit sterke aanpassingsvermogen blijf je de concurrentie een stapje voor.

Icoon pijl die drie richtingen uit wijst

Aan de slag met ISO 14001

Wil je je milieuprestaties helemaal op punt stellen? Ga voor de internationale norm ISO 14001. Zo krijg je meteen een handig overzicht van alle vereisten voor een doeltreffend milieumanagementsysteem.

Wil je weten hoe je ISO 14001 implementeert? Volg dan zeker de online basisopleiding of de Master Track .De online basisopleiding bestaat uit een interactief leerplatform over ISO 14001. Zo leer je snel de basis over milieumanagement, milieu-impact en de internationale norm aan de hand van theorie, voorbeelden, video’s en oefeningen.  

Je expertise over milieumanagement vergroten? Volg dan onze Master Track. Deze opleiding bestaat uit vier delen: een introductie in ISO 14001, twee klassikale lessen en een eindproef met presentatie.

Lees meer over de Master Track NL

Lees meer over de Master Track FR

Nóg een stapje verder?

Wil je de kwaliteit van je milieumanagement nóg meer finetunen? Kijk dan ook eens naar de normreeks ISO 14000, die organisaties helpt bij hun milieuverantwoordelijkheden.

Vind hier de normen die je zoekt

Veelgestelde vragen

Interessante evenementen & opleidingen

Bekijk de volledige kalender
Arrow pointing right

E-learning ISO 14001 - Nederlandstalig

Doorlopend
location pin icon
Online
Language icon
Nederlands
Volg de e-learning ‘Fundamenten van ISO 14001’ en deze milieunorm kent geen geheimen meer voor jou.
Lees verder
Arrow pointing right

Master Track ISO 14001 - Nederlandstalig

16/10/2024 - 27/11/2024
location pin icon
Brussel
Language icon
Nederlands
Volg de Master Track ISO 14001 en word specialist in deze internationale milieunorm.
Lees verder
Arrow pointing right
Decorative

E-learning ISO 14001 - Franstalig

Doorlopend
location pin icon
Online
Language icon
Frans
Volg de e-learning ‘Fundamenten van ISO 14001’ en deze milieunorm kent geen geheimen meer voor jou.
Lees verder
Arrow pointing right

Relevante artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right