Net als boeken en andere publicaties vallen normen – zowel op papier als digitaal – onder het auteursrecht. Zo heeft ‘de auteur’ de nodige garanties dat zijn intellectueel werk niet onrechtmatig wordt gekopieerd of verspreid. Schending van het auteursrecht betekent immers een verlies aan inkomsten voor organisaties die normen ontwikkelen en verspreiden.
NBN gebruikt de verkoop van normen om normalisatieactiviteiten te financieren, net als andere nationale en internationale normalisatiebureaus. Met andere woorden: zonder bescherming door het auteursrecht komt het algemene normenproces in gevaar. Bovendien verhindert het auteursrecht dat gebruikers ongepaste wijzigingen aanbrengen aan normen.
Zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de rechthebbende partij – in dit geval NBN – is het niet toegestaan om een norm te reproduceren of te publiceren, ook geen delen ervan. Wanneer je de inhoud van een norm downloadt, mag je dus geen tekstfragmenten gebruiken voor bijvoorbeeld een eigen PowerPoint-presentatie. Doe je dat wel, dan riskeer je gerechtelijke vervolging en hoge boetes.
Enkele voorbeelden:
Elke regel kent uitzonderingen, ook het auteursrecht.
Wil je kleine delen van normen kopiëren voor ‘redelijk gebruik’? Dan kan je daarvoor toestemming vragen via dit aanvraagformulier.
‘Redelijk gebruik’ is de reproductie van kleine fragmenten voor niet-commerciële, educatieve en informatieve doeleinden volgens specifieke regels.