15 april organiseerden we onze ‘Hydrogen kick-off', over de normencommissie rond waterstoftechnologieën. De bedoeling was de aanwezigen inspireren hieraan deel te nemen en mee te schrijven aan de normen rond waterstof. Het was een geslaagd evenement waarbij sommige professionals zich effectief meteen inschreven. Neem jij ook deel aan deze normencommissie?
De energietransitie is actueler dan ooit. In de zoektocht naar duurzame oplossingen komen we al snel uit bij waterstof, een nieuw en voor velen nog onontgonnen terrein. “De energietransitie? Dat gaat over meer dan alleen maar elektriciteit”, wist deelnemer Johan De Wasch, sitemanager voor Veolia in Brugge, Izegem en Oostende.
“Op dit moment zijn we nog niet bezig met waterstof, maar ik ben ervan overtuigd dat het in de toekomst onvermijdelijk wordt. Ik schreef me in omdat ik meer wil leren over waterstoftechnologieën en de bestaande normen. In normen over elektriciteit ben ik helemaal thuis, maar deze materie is nieuw voor me.”
Belgische normen bestaan alleen maar dankzij de gemotiveerde deelname van Belgische professionals in de comités. Een open uitnodiging naar alle deelnemers, en naar jou. Werner Neuville, algemeen directeur van BtecCH, heeft ervaring met normontwikkeling en zei het iedereen aan te raden. Wij sommen de voordelen die hij aangaf even voor je op:
“Zelf participeren in het nadenken over en schrijven van normen heeft twee goede redenen”, legde hij uit. “Ik vind het interessant dat je mee de juiste richting bepaalt. Je bent ook altijd mee met de actualiteit én je weet wat de toekomst brengt.”
Voor hem was het dan ook belangrijk aanwezig te zijn op het evenement. “Toekomstgericht geloof ik in een en-en-verhaal. Waterstof is niet de enige, ultieme oplossing, maar ik ben er zeker van dat het een groot deel van de toekomst uitmaakt. We zitten op een kantelmoment en het is belangrijk om meteen mee te zijn.”
Wil jij deelnemen aan een normencommissie, maar je weet niet goed wat dat precies inhoudt? In onze expertenopleiding geven we jou alle info die je nodig hebt.
Hoe ga jij efficiënt te werk? Wat wordt er van je verwacht? En waar kan NBN jou ondersteunen? Op al deze vragen krijg jij een antwoord.
Elke deelnemer kreeg een basiscursus in normen ontwikkelen om verder te bouwen richting het topic van de dag: normen rond waterstof. “Waterstof is een veelbelovende optie voor een duurzame toekomst”, klonk het bij Alexandre.
“Het is een kwestie van tijd voordat het gebruik van waterstof een belangrijke schakel wordt in onze economie. Voor veel organisaties zal dit opportuniteiten opleveren. En het is voor hen niet altijd duidelijk dat ISO daarrond nieuwe normen ontwikkelt. Vanuit NBN willen we die bewustwording vergroten. Meer zelfs: we willen de normen die relevant zijn voor onze nationale markt ook vertalen naar Belgische normen.”
De internationale normencommissie brengt alle internationale expertise met betrekking tot waterstoftechnologieën samen. NBN coördineert de Belgische commissie, die onze nationale expertise over waterstoftechnologieën bundelt.
Zélf deelnemen aan normontwikkeling? Tijdens de korte pauze werd daar door de deelnemers volop over gepraat. Bij een kopje koffie leerden ze elkaar kennen en werden al meteen contactgegevens uitgewisseld. Of hoe een NBN-event niet alleen rond kennis draait, maar ook gaat over je netwerk vergroten. Een netwerk waar jij trouwens ook deel van kan uitmaken.
Tijdens de receptie praatten de sprekers, de NBN-medewerkers en de andere aanwezigen nog wat na. Met interessante gesprekken als gevolg.
“Met Siemens Energy zijn we actief in alle transitiethema’s, waaronder uiteraard ook de productie van elektrolyse en volledige projecten met elektrolyse”, klonk het bij Piet Van der Biest, business development manager bij Siemens Energy. “Het is moeilijk om standaarden en normen te vinden rond waterstof. Ik vond het heel interessant om daar een beter zicht op te krijgen en te horen wat er momenteel loopt op het vlak van normontwikkeling.”
Ook Erwin Theys, business development manager van Eneria was vol lof over het initiatief. “Onze generatoren vervangen de typische dieselgenerator. We botsen echter regelmatig op de té strikte Vlaamse wetten en regelgeving. Er zijn een goede wetgeving en goede standaarden nodig. Alle info die ik hier hoorde, vond ik boeiend. Vooral de werkgroep die bezig is rond het gebruik interesseert me enorm. Wat komt eraan? Waar gaan we naartoe? In deze materie is mee zijn de boodschap!”
Meer weten over waterstoftechnologieën en de normencommissie? Meer informatie over zélf expert worden?
Hou zeker de agenda in de gaten, want NBN organiseert regelmatig gelijkaardige events!