Waterstoftechnologieën

Waterstof komt naar voren als een veelbelovende energiebron voor het vergroenen van grootschalige energiesystemen.
Hydrogen Technologies

Dé energiebron van morgen  

Elk jaar verbruikt de industriële sector meer dan 50 miljoen ton waterstof voor verschillende toepassingen. Aangezien dit toeneemt, werkt de industrie aan het vergroten van het aandeel groene waterstof - geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen - wat een geleidelijke decarbonisatie van de sector mogelijk maakt.  

Waterstof heeft ook bewezen een handige en schone energiebron te zijn voor grootschalige transportsystemen, of het nu gaat om vrachtvervoer (over de weg), openbaar vervoer of maritiem transport.

Niet zonder normalisatie

Een energietransitie naar het wijdverspreide gebruik van waterstof kan niet plaatsvinden zonder de interoperabiliteit van systemen en onderdelen en de veiligheid tijdens het gebruik te garanderen.  

Normalisatie van waterstoftechnologieën is erop gericht dat te bereiken ten voordele van gebruikers en eindgebruikers, en uiteindelijk ook van het milieu. Via haar toegewijde internationale technische commissie ontwikkelt ISO internationale normen die bijdragen aan een succesvolle, schone en veilige overgang naar een op waterstof gebaseerd energiesysteem.

Waar werkt de commissie voor waterstoftechnologieën aan?

Experts bundelen hun krachten in de normcommissie om normen te ontwikkelen met betrekking tot (maar niet beperkt tot):  

 • Tankprotocollen
 • Tankstations  
 • Brandstofkwaliteit  
 • Aansluitapparatuur voor tanken  
 • Waterstofgeneratoren  
 • Materialen voor stationaire opslag  
 • Veiligheid van waterstofsystemen  

Het behandelt ook de normalisatie van grootschalige waterstofenergiesystemen en -toepassingen, inclusief aspecten van het testen, certificering, duurzaamheid en plaatsing.  

Wie zoeken we hiervoor?  

Iedereen met een interessante kijk op waterstoftechnologieën kan deelnemen aan de Belgische normcommissie "Hydrogen Technologies". We zijn dus op zoek naar experts in vele aspecten van waterstoftechnologieën - of het nu gaat om grote bedrijven of KMO's, fabrikanten, gebruikers of distributeurs, onderzoekers, overheden, enz. Kennis van normen is niet noodzakelijk.

Wil je zelf normen helpen ontwikkelen? Maar wil je er liever eerst meer over weten? Volg dan het gratis webinar "Standardisation: The basics". Daar zullen we je meer inzicht geven in wat normontwikkeling inhoudt.

Welke normencommissies zijn er en wanneer vergaderen ze?

 • De internationale normcommissie ISO/TC 197 brengt internationale expertise samen om kwesties met betrekking tot waterstoftechnologie aan te pakken.  
 • ISO/TC 197 vergadert een tot twee keer per jaar. Volgende vergadering: december 2024.
 • De Belgische commissie NBN/I197 brengt alle Belgische belanghebbenden met expertise in waterstoftechnologieën samen. De commissie volgt het werk van ISO nauwlettend en draagt eraan bij. Iedereen in België kan deelnemen.  
 • NBN/I197 vergadert tweemaal per jaar. Volgende vergaderingen: 04/12/2024.

Interessante artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right

Neem zelf deel aan normontwikkeling

Heb jij veel ervaring binnen dit domein? En wil je graag jouw expertise gebruiken om nieuwe normen te ontwikkelen? Schrijf je dan nu in als expert in deze normcommissie.
Ja, ik word expert