ISO 31000 - Risicomanagement

Dé internationale norm voor risicomanagement? Dat is ISO 31000. Ontdek hoe deze norm je bedrijf niet alleen beschermt, maar ook boost.
risico

Risico’s managen? Dat doe je met ISO 31000

Financiële crisis, oorlog, cybercriminaliteit … De uitdagingen voor je bedrijf zijn vandaag groter dan ooit. Daarom is het key om je risico’s te beheersen. Hoe je dat doet? Met ISO 31000, dé internationale norm voor risicomanagement.

Maak je deel uit van het topmanagement van je bedrijf of ben je een risicoanalist, lijnmanager, projectmanager of auditor? Dan is deze norm een absolute must-have. Want ISO 31000 geeft je richtlijnen om risicobewuste beslissingvoering te integreren in je bedrijf. Op beleidsniveau? Check. In je dagelijkse werking en zelfs voor projecten? Dubbel check.

De voordelen voor jouw bedrijf

Jouw voordelen? Dat zijn er maar liefst 7. We zetten ze hieronder voor jou op een rijtje:

NBN EN ISO 9001:2015

Active
Kwaliteitsmanagement - Eisen (ISO 9001:2015)
 • Doelgericht

  ISO 31000 maakt je scherper. Je krijgt toegang tot internationale best practices rond risicomanagement. Resultaat? Je focust op je doelstellingen en vergroot de kans dat je ze ook haalt.

 • Lagere kosten

  Dankzij een doorgedreven risicoanalyse vergroot je de kans dat je meteen goede beslissingen maakt. Onnodige kosten op de lange termijn? Die zijn verleden tijd.

 • Risicobewuste cultuur

  Met ISO 31000 creëer je een risicobewuste cultuur op élk niveau van je organisatie. Gevolg: weloverwogen beslissingen, bijvoorbeeld bij de toewijzing van middelen.

 • Sterke reputatie

  Pas je ISO 31000 toe? Dan toon je aan de buitenwereld dat je risico’s niet alleen identificeert, maar ook analyseert en beheert. De sterkere reputatie krijg je er dus bij.

 • Opportuniteitsgericht

  Wist je dat risico’s niet per se negatief zijn, maar ook een positieve invloed kunnen hebben? Op het halen van je doelstellingen bijvoorbeeld. Je leert met ISO 31000 namelijk opportuniteiten spotten als een pro.

 • Schaalbaar

  Groeit je organisatie? Geen zorgen, je hoeft geen nieuw proces voor riskassessment te introduceren. Ook dan biedt deze norm je alle nodige handvatten.

 • In lijn met andere normen

  ISO 31000 sluit naadloos aan bij andere normen zoals ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement en ISO/IEC 27001 voor informatiemanagement . Je kan dus vlotjes verder professionaliseren.

Risicomanagers opereren nog te vaak in de zijlijn van bedrijfsvoering. ISO 31000 helpt hen om van risicomanagement een integrale schakel te maken. Op operationeel én strategisch vlak.

James Brown
voorzitter van de ISO-commissie rond risicomanagement

Bescherm en boost je bedrijf met ISO 31000

Laat je certificeren als professional

Omdat ISO 31000 richtlijnen geeft in plaats van eisen oplegt, kan je je organisatie niet laten certificeren voor ISO 31000. Maar je kan wél als professional een certificaat behalen. Jouw voordeel? Door een certificaat aan je naam te koppelen, geef je je loopbaan een flinke boost. Deze erkenning bewijst namelijk dat je professioneel getraind bent om organisaties te beschermen tegen risico’s.

Meer weten over certificering? Je leest er hier alles over.

Hogere omzet

Je speelt voortdurend in op de behoeften van je klanten en verhoogt hun tevredenheid. Zo zet je ze op de eerste plaats. Gevolg: je zorgt voor klantenbinding, trekt nieuwe klanten aan en verhoogt je omzet.

Icoon euro signs in a chart

Aantoonbare kwaliteit

Met het kwaliteitsmanagementsysteem van ISO 9001 toon je je klanten en andere belanghebbenden dat je hoogwaardige en betrouwbare producten of diensten levert.

icoon papier met een label

Lagere kosten

Dankzij de vierstappencyclus verminder je de kans op fouten. Je organisatie werkt ook efficiënter, waardoor je er minder tijd en middelen in hoeft te investeren.

Icoon twee euro munten

Grotere flexibilteit

Je focust sterk op risico's en kansen. Zo speel je optimaal in op veranderingen in de markt en je organisatie. Dankzij dit sterke aanpassingsvermogen blijf je de concurrentie een stapje voor.

Icoon pijl die drie richtingen uit wijst

Aan de slag met ISO 31000

Wil je je risico’s professioneel managen? Op ons normenplatform kan je ISO 31000 downloaden. Je ontvangt dan meteen een overzicht van alle richtlijnen voor goed risicomanagement.

Dankzij de algemene benadering pas je deze richtlijnen moeiteloos aan je unieke organisatie en context aan. Ongeacht je sector of bedrijfstak. Bovendien vormt ISO 31000 je deskundige leidraad bij riskassessment doorheen de hele levenscyclus van je organisatie. Op élk niveau van besluitvorming.

Nóg een stapje verder

Op zoek naar handige technieken om risico’s nóg beter te beoordelen? De norm IEC 31010  vormt de perfecte aanvulling op ISO 31000. Met IEC 31010 detailleer je hoe je risico’s beoordeelt en weeg je de voor- en nadelen van verschillende technieken af. Voor een praktisch, duurzaam en gemakkelijk verstaanbaar evaluatieproces.

Vind hier de normen die je zoekt

Veelgestelde vragen

Interessante evenementen & opleidingen

Bekijk de volledige kalender
Arrow pointing right
No items found.

Relevante artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right