ISO/IEC 17025 - Kwaliteitsmanagement van labo’s

De kwaliteit van je labo managen én bewijzen? Dat doe je met de internationale norm ISO/IEC 17025.
Kwaliteitsmanagement van labo's

Bewijs de kwaliteit van je labo met ISO/IEC 17025

Werk je in een labo? Dan weet je als geen ander dat je reputatie staat of valt met de kwaliteit van je tests en kalibraties. Dé manier om die kwaliteit te bewijzen? Werken met ISO/IEC 17025. Deze internationale managementnorm biedt de beste garantie op correcte en geldige resultaten.

De voordelen voor jouw labo

ISO/IEC 17025 biedt een hele reeks voordelen voor labo’s, maar ook voor universiteiten, onderzoekscentra, overheden, regulatoren en inspectie-instellingen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

 • Kwalitatieve resultaten

  Waar het om draait: kwaliteit. Deze norm stelt je technische competentie helemaal op punt. Zo lever je altijd correcte en geldige resultaten af.

 • Lagere kosten

  Door meteen accurate resultaten te bieden, hoef je achteraf geen kosten te maken om fouten recht te zetten.

 • Digitalisering

  Go digital met ISO/IEC 17025. Deze norm beschrijft eisen voor computersystemen, digitale bestanden én online rapporten.

 • Sterkere reputatie

  Dankzij ISO/IEC 17025 toon je aan de buitenwereld dat je resultaten betrouwbaar zijn en aan álle kwaliteitseisen voldoen.

 • Troef bij samenwerkingen

  Werk je soms samen met andere labo’s of organisaties? Deze norm biedt houvast voor alle betrokken partijen en zorgt voor een bredere aanvaarding van testrapporten en certificaten tussen landen.

 • Transparantie

  Pure duidelijkheid, van offerteaanvraag tot rapportering. Élke stap van je laboproces is gedetailleerd beschreven.

 • In lijn met andere normen

  ISO/IEC 17025 sluit naadloos aan bij andere normen zoals ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement en ISO 15189 voor kwaliteitsmanagement van medische labo’s. Je kan dus vlotjes verder professionaliseren.

Doeltreffend kwaliteits- en risicomanagement is een absolute must voor elk labo met ambitie.

Bob Van Doorsselaere
trainer voor ISO/IEC 17025 bij NBN Learning Solutions

Garandeer geldige resultaten met ISO/IEC 17025

Bewijs de kwaliteit van je labo met een accreditatie

Je labo laten accrediteren is niet verplicht. Maar wél interessant.

Waarom?

 • Je geeft een flinke boost aan je geloofwaardigheid bij zowel interne als externe klanten.
 • Je bewijst niet alleen de technische competenties van je labo, maar ook je onafhankelijkheid en onpartijdigheid.
 • Je kan test- en kalibratieresultaten met een gerust hart in het buitenland gebruiken, want de accreditatie garandeert dat je voldoet aan alle internationaal geldende eisen.
 • Als kers op de taart vergroot je dus ook je internationale aanzien.

Meer weten over accreditering? Je leest er hier alles over.

Voor de beoordeling van onze protontherapie bestaat vandaag nog geen auditor. Hoe we dat oplossen? Door interne tests uit te voeren onder toezicht van externe geaccrediteerde laboratoria volgens de norm ISO 17025.

Caterina Brusasco
R&D Compliance Expert bij IBA

Icoon euro signs in a chart
Hogere omzet: Je speelt voordurend in op de behoeften van je klanten en verhoogt hun tevredenheid. Zo zet je ze op de eerste plaats. Gevolg: je zorgt voor klantenbinding, trekt nieuwe klanten aan en verhoogt je omzet.
icoon papier met een label
Aantoonbare kwaliteit: met het kwaliteitsmanagementsysteem van ISO 9001 toon je je klanten en andere belanghebbenden dat je betrouwbare producten of diensten levert.
Icoon twee euro munten
Lagere kosten: dankzij de vierstappencyclus verminder je de kans op fouten. Je organisatie werkt ook efficiënter, waardoor je er minder tijd en middelen in hoeft te investeren.
Icoon pijl die drie richtingen uit wijst
Grotere flexibiliteit: je focust sterk op risico's en kansen. Zo speel je optimaal in op veranderingen in de markt en je organisatie. Dankzij dit sterke aanpassingsvermogen blijf je de concurrentie een stapje voor.
Icoon globe
Nieuwe markten: is je organisatie internationaal actief? Dan is ISO 9001 een belangrijk hulpmiddel om nieuwe klanten binnen te halen.
Like icoon voor klantentevredenheid
Meer klantentevredenheid: je zegt niet alleen dat je klantgericht werkt, maar je doet het ook. Door tegemoet te komen aan hun verwachtingen en behoeften, of ze zelfs te overstijgen.
Icoon Vergrootglas voor papier
Beter overzicht: je evalueert je volledige organisatie. Zo krijg je een sterke basis voor je bedrijfsdoelstellingen en ontdek je nieuwe kansen.
Icoon office building
Op maat van elke organisatie: je kan ISO 9001 gebruiken voor elk type organisatie: klein of groot, privé of publiek, ngo, hogeschool, ziekenhuis ...
Icoon twee personen
Sterk engagement: je betrekt je eigen medewerkers actief bij het kwaliteitsmanagementsysteem. Zo krijgen ze meer verantwoordelijkheid en vertrouwen. Dat leidt tot een hogere productiviteit en meer tevredenheid op de werkvloer.

Aan de slag met ISO/IEC 17025

Wil je weten wat je labo moet doen om correcte en geldige resultaten te verzekeren? Schaf dan de de internationale norm ISO/IEC 17025 aan. Zo heb je meteen een volledig overzicht van alle vereisten voor een doeltreffend kwaliteitsmanagementsysteem. Goed om te weten: de norm geeft aan ‘wat’ je moet doen, maar laat daarbij voldoende vrijheid in ‘hoe’ je dat precies doet.

Op zoek naar hulp bij de toepassing van ISO/IEC 17025 Volg dan onze basisopleiding. Zo leer je alles over de belangrijkste eisen, sleutelelementen en kernpunten van ISO/IEC 17025. Maar ook hoe je succesvol aanpassingen doorvoert in je labo. Bovendien ontdek je wat het accreditatietraject inhoudt.

Lees meer over de basisopleiding

Je omvormen tot expert? Dan kan je de opleiding tot interne auditor volgen. Zo verwerf je alle nodige kennis om zélf interne kwaliteitsaudits te voeren.

Lees meer over de opleiding tot interne auditor

Voor medische labo’s

Werk je in een medisch labo? Dan is de kwaliteitsnorm ISO 15189 essentieel om de kwaliteit van je resultaten garanderen.

Vind hier de normen die je zoekt

Interessante evenementen & opleidingen

Bekijk de volledige kalender
Arrow pointing right
Decorative

Basisopleiding ISO/IEC 17025 - Franstalig

23/05/2024
location pin icon
Brussel
Language icon
Frans
Volg de basisopleiding ISO/IEC 17025 en deze managementnorm kent geen geheimen meer voor jou.
Lees verder
Arrow pointing right

Opleiding ISO/IEC 17025: Meetonzekerheid en methodevalidatie - Nederlandstalig

21/05/2024
location pin icon
Brussel
Language icon
Nederlands
Volg de opleiding ‘ISO/IEC 17025: meetonzekerheid en methodevalidatie’ en schat beter in hoe betrouwbaar de resultaten zijn.
Lees verder
Arrow pointing right

Relevante artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right