KMO

Normen helpen en ondersteunen kmo’s en bezorgen je onderneming heel wat voordelen.

NBN lijstte alles op in de whitepaper 'Normen als essentieel instrument voor jouw kmo'
Download hier de whitepaper
picture of SME farmer checking his crops

Hoe normen je kmo een boost geven

“Normen zijn alleen interessant voor grote multinationals”: een fout die je maar al te vaak hoort. En dat is jammer, want normen hebben net een grote positieve impact op jouw kmo!

Wat zijn normen?

Normen zijn best practices. Ze beschrijven de beste manier om iets te doen. Zoals het maken van een product, het leveren van een dienst of het beheren van een proces. Denk maar aan het A4-papierformaat, het 4G-netwerk of afspraken rond brandveiligheid.

Meer weten over normen?

Welke voordelen bieden normen voor jouw kmo?

Kmo’s die normen gebruiken, ontdekken heel wat voordelen:

Concrete voorbeelden van kmo’s

Oystershell: ISO 13485-gecertificeerd

Oystershell (15 werknemers) produceert farmaceutische producten die zonder voorschrift in de apotheek worden verkocht. Het bedrijf ontwikkelde een nieuw soort siliconehoudend product om hoofdluizen te bestrijden. Door Europese regelgeving was Oystershell verplicht om de kwaliteitsnorm NBN EN ISO 13485 Medische Hulpmiddelen toe te passen.

Vandaag is Oystershell ISO 13485-gecertificeerd. Resultaat? Een grotere geloofwaardigheid van het bedrijf, meer klanten, de ontwikkeling van heel wat nieuwe producten en een vlottere export naar andere Europese landen en zelfs naar groeimarkten als Azië of Zuid-Amerika.

Van Eycken: sterkere marktpositie

Van Eycken produceert, levert en plaatst metaalconstructies in de sector van infrastructuurwerken. De kmo zet volop in op innovatie. De voertuigkerende barriers die voldoen aan de Europese norm NBN EN 1317 zijn daar het beste bewijs van. Toen in 2006 het gebruik van Europees gecertificeerde vangrails werd verplicht, besloot het familiebedrijf om ze zelf te ontwikkelen en te produceren. Ze hanteerden daarbij de strenge NBN EN 1317-norm. Na verschillende jaren van trial-and-error heeft Van Eycken vandaag zes verschillende vangrails conform de NBN EN 1317-norm. Ze voldoen allemaal aan de hoogste kwaliteitseisen en waarborgende gevraagde garanties.

Het bedrijf is nu een van de weinige Belgische producenten tussen de grote buitenlandse bedrijven. “Als kmo het terrein van de grote spelers betreden, is spannend én leerrijk”, vertelt Annemie Van Eycken. “Bovendien is onze omzet gestegen. De productie in eigen handen én land houden voelt juist aan.”

Managementnormen voor kmo’s

De beslissing om een norm te gaan toepassen is een grote stap voor je kmo. Kleinere bedrijven moeten zorgvuldig overwegen welke normen het meeste voordeel bieden. De normkeuze hangt af van wat je met je bedrijf wil bereiken:

  • ISO 9001: Een kwalitatieve dienstverlening is een must voor elke organisatie. Dé internationale norm voor kwaliteitsmanagement? Dat is ISO 9001. Deze managementnorm verzamelt alle best practices rond transparantie, betrouwbaarheid en kwaliteit voor jouw organisatie. Kies je voor ISO 9001, dan kies je als bedrijf voor een hoogwaardige service. Mét oog voor de noden en de tevredenheid van jouw klanten. Nu en in de toekomst.

Normen: een meerwaarde voor je kmo

Katapulteer je kmo naar een hoger niveau. Vraag onze whitepaper aan: 'Normen als essentieel instrument voor jouw kmo.'
Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper 'Normen als essentieel instrument voor jouw kmo.' werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Download de whitepaper (nl)Download de whitepaper (fr)
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Relevante artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right

Neem zelf deel aan normontwikkeling

Ben je een deskundige in een bepaald domein van de normalisatie? En wil je graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe normen? Schrijf je dan nu in als expert van een normcommissie.
Lees meer over normontwikkeling