De Verenigde Naties stelden een ambitieus plan op om de meest kritieke problemen aan te pakken waarmee de wereld wordt geconfronteerd: de Sustainable Development Goals of kortweg SDG’s. Deze 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen vormen een actieplan om vrede en welvaart te vergroten, armoede, honger en ongelijkheid uit te roeien en uiteindelijk de planeet tegen 2030 te beschermen. Het plan wordt wereldwijd erkend als een cruciale stap in de richting van de toekomstige duurzaamheid van de wereld.
Normen dragen bij aan alle 17 SDG’s. Ze ondersteunende drie pijlers van duurzame ontwikkeling: economische welvaart, sociale inclusie en ecologische duurzaamheid.
Meer weten over de SDG’s? Leer ze hier kennen.
Met normen als leidraad vind je organisatie vlot de weg in duurzame ontwikkeling. Bij welke normen begin je? We hebben twee tips van insiders voor je.
Tip #1 De norm ISO 26000 ‘Begeleiding op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid’. Met heel wat praktische richtlijnen die een rechtstreekse impact hebben op de duurzame ontwikkelingsdoelen, biedt ISO 26000:2010 bedrijven een leidraad om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling.
Ze maakt je o.a. vertrouwd met de courante definities en begrippen, belicht trends in maatschappelijke verantwoordelijkheid, en beschrijft principes en praktijken rond sociale verantwoordelijkheid. In het hart van deze norm vind je handvaten om maatschappelijk verantwoord gedrag realistisch te integreren, implementeren en bevorderen in jouw organisatie. Bovendien is de norm beschikbaar in vijf wereldtalen, zodat ook internationaal actieve organisaties er eenduidig mee aan de slag kunnen. Een uitstekend startpunt dus!
Tip #2 De toekomstige internationale norm voor een managementsysteem: ISO 53001 ‘managementsystemen voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN – Vereisten voor elke organisatie’. Dit wordt een van de meest impactvolle normen in de nabije toekomst, voor mens en planeet. En als je een duurzaamheidsspecialist bent of in je organisatie hebt, kan je de norm nu al mee vorm geven.