Waarom klimaatverandering plots een hot topic is in managementsysteemnormen

Laatst bijgewerkt:
22/5/2024

De toevoeging van een clausule rond klimaatverandering aan alle managementsysteemnormen werd vrijdag 23 februari definitief goedgekeurd. De toevoeging is dan ook gratis beschikbaar voor alle managementsysteemnormen. Dat zijn normen die organisaties helpen hun processen te beheren of stroomlijnen - we denken daarbij aan de veelgebruikte normen ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 27001 en ISO 45001.

Vandaag staan we stil bij de impact van deze verandering – want hoewel het grootschalig kan overkomen, heeft de wijziging op dit moment nog geen invloed op certificering.

Wat is de impact?

Door deze toevoeging is duurzaamheid nu een wezenlijk onderdeel van elke managementsysteemnorm. Dat maakt dat elke organisatie even in de spiegel moet kijken. Toch kan het tot veel verwarring leiden, want wat wordt er nu exact verwacht? De toegevoegde clausule focust op de impact van klimaatverandering;

1. Organisaties moeten een standpunt innemen op de vraag of klimaatverandering voor hen een relevante uitdaging vormt.

2. Organisaties moeten erkennen dat bepaalde stakeholders eisen of verwachtingen kunnen hebben die klimaatgerelateerd zijn.

Het gaat hier in eerste instantie om een herinnering dat klimaatverandering een onderdeel is van hun context, zonder daar specifieke milieugerichte acties aan te koppelen. Volgens de norm komt het er dus op neer dat een organisatie moet aantonen dat klimaatverandering in acht werd genomen bij het plannen van het managementsysteem, zoals in clausule 6 van de verschillende normen is voorzien. Ook voor de tweede toevoeging gaat het erom dat -hoewel klimaatverandering mogelijks geen impact heeft op de organisatie-eigen context- het onderwerp wel een belangrijk element kan zijn voor leveranciers, klanten of andere stakeholders.

En in de praktijk?

De clausule is vanaf nu beschikbaar, zodat alle nieuwe versies van MSS (Management Systems Standards) het onderdeel coveren. Het is aan organisaties om daar ook effectief mee aan de slag te gaan. In de komende maanden worden nog concrete maatregelen verwacht van IAF (International Accreditation Forum) die voor gecertificeerde bedrijven van belang zijn (overgangstermijnen, concrete invulling). Misschien is het nu, met de lente in het vooruitzicht, het ideale moment om even stil te staan bij de impact van klimaatverandering op jouw organisatie – en omgekeerd.

Om je denkproces alvast op weg te helpen, vind je de toevoeging in onze webshop. Zo vind je er de addenda voor de meest populaire managementsysteemnormen ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 27001 en ISO 45001.

Bedankt voor je interesse!

De link naar het e-book 'Certificatie van ISO-managementnormen, een roadmap naar succes.' werd naar jouw e-mailadres verzonden.

Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Download het e-book (nl)Download het e-book (fr)
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.
Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper 'Normen als essentieel instrument voor jouw kmo.' werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Download de whitepaper (nl)Download de whitepaper (fr)
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right