Werk jij mee aan de transitie van een lineaire naar een circulaire economie?

Laatst bijgewerkt:
17/5/2024

Werk jij mee aan de transitie van een lineaire naar een circulaire economie?

ISO kondigt een aantal nieuwe normen aan voor het domein circulaire economie. Het gaat om drie normen binnen de ISO 59000-familie. Concreet gaat het over ISO 59004 ‘Circular economy – Vocabulary, principles and guidance for implementation’  - deze norm gaat over de vaktaal, CE-principes en voorschriften, en is van toepassing voor zowat elke organisatie. Voor ISO 59010 ‘Circular Economy – Guidance on the transition of business models and value networks’ gaat het er om om de overstap van een lineair naar een circulair bedrijfsmodel te faciliteren. Voor ISO 59020 ‘Circular economy – Measuring and assessing circularity performance’ wordt er een kader uitgewerkt dat het mogelijk maakt om de circulariteit te meten en te beoordelen.

Doordat het startschot is gegeven om normen te ontwikkelen op Europees niveau, afgestemd op de context en regelgeving, is het ook mogelijk om eraan bij te dragen via de Belgische commissie NBN/I323. In de commissie zetelen op dit moment een 30-tal experten uit verschillende sectoren; universiteiten en onderzoekscentra, sectorfederaties, maar ook privébedrijven en onafhankelijke experten.

Vanuit de Belgische commissie volgen ze de ISO- en Europese normalisatieprojecten vanop de voet. Het is dan ook aan hen om opmerkingen te geven over de inhoud van elk normontwerp, en mee te stemmen in iedere fase. Op die manier kan ook jij je steentje bijdragen aan de verdere ontwikkeling van deze normen, en geef je mee vorm aan het Belgische standpunt over de ISO- en Europese beslissingen.

Jij bent op die manier als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en krijgt toegang tot strategische info. Zo kan jij anticiperen op veranderingen, maar kan je ook de inhoud van deze normen bijsturen door je eigen belangen te vertegenwoordigen. Daarnaast is het ook de ideale manier om je kennis te vergroten en je netwerk uit te breiden.

Is jouw interesse geprikkeld om je te verdiepen als expert in dit proces? Meld je aan voor een normcommissie, en help ons nieuwe normen te ontwikkelen en bestaande normen te verbeteren op basis van jouw ervaring.

Interesse om mee te werken aan deze en andere normen?

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right