ISO lanceerde op 22 mei drie nieuwe normen binnen het domein circulaire economie. Het gaat om drie normen binnen de ISO 59000-familie.
ISO 59004 ‘Circular economy – Vocabulary, principles and guidance for implementation’ biedt een kader aan over de vaktaal, CE-principes en voorschriften, en is van toepassing voor zowat elke organisatie.
ISO 59010 ‘Circular Economy – Guidance on the transition of business models and value networks’ biedt een kader aan om de overstap van een lineair naar een circulair bedrijfsmodel te faciliteren.
ISO 59020 ‘Circular economy – Measuring and assessing circularity performance’ biedt een kader aan dat het mogelijk maakt om de circulariteit te meten en te beoordelen.
Er zullen nieuwe Europese normen ontwikkeld worden omtrent circulaire economie, die specifiek geschikt zijn voor de Europese context en regelgeving. Sommige van deze toekomstige normen zullen gebaseerd zijn op de ISO-normen.
Die werkzaamheden worden nu binnen CEN/TC 473 gelanceerd en het is mogelijk om die projecten op te volgen of eraan bijdragen via de bevoegde Belgische normcommissie NBN/I323. In de commissie zetelen op dit moment een 30-tal experten uit verschillende sectoren; universiteiten en onderzoekscentra, sectorfederaties, maar ook privébedrijven, onafhankelijke experten en overheden.
De nieuwe ISO-normen binnen het domein circulaire economie zijn nu beschikbaar op het NBN-platform.
Vanuit de Belgische commissie volgen ze de ISO- en Europese normalisatieprojecten vanop de voet. Het is dan ook aan hen om opmerkingen te geven over de inhoud van elk normontwerp, en mee te stemmen in iedere fase.
Op die manier kan ook jij je steentje bijdragen aan de verdere ontwikkeling van deze normen, en geef je mee vorm aan het Belgische standpunt over de ISO- en Europese beslissingen. Als lid van de Belgische commissie mag je ook concreet deelnemen aan het opstellen van de norminhoud op internationaal of Europees niveau, samen met andere experten uit de hele wereld.
Jij bent op die manier als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en krijgt toegang tot strategische info. Zo kan jij anticiperen op veranderingen, maar kan je ook de inhoud van deze normen bijsturen door je eigen belangen te vertegenwoordigen. Daarnaast is het ook de ideale manier om je kennis te vergroten en je netwerk uit te breiden.
Is jouw interesse geprikkeld om je te verdiepen als expert in dit proces? Meld je aan voor een normcommissie, en help ons nieuwe normen te ontwikkelen en bestaande normen te verbeteren op basis van jouw ervaring.
Interesse om mee te werken aan deze en andere normen?