ISO 56000 - Innovatiemanagement

ISO 56000: dé internationale norm voor innovatiemanagement
Innovatie

Inzetten op innovatie? Dat doe je met ISO 56000

Eén ding waarop elke organisatie zou moeten inzetten: innovatie. Je zorgt zo niet alleen voor de groei van je bedrijf, innovatie maakt je ook efficiënter. Bovendien zijn nieuwe producten, diensten of manieren van werken essentieel om als bedrijf continu te verbeteren en je concurrenten voor te zijn. Wil je weten hoe je het beste resultaat haalt uit al die vernieuwende ideeën? Ga dan aan de slag met ISO 56000, de internationale norm voor innovatiemanagement.

De voordelen voor jouw bedrijf

De concrete voordelen van innovatiemanagement? We geven je er maar liefst 8:

NBN EN ISO 9001:2015

Active
Kwaliteitsmanagement - Eisen (ISO 9001:2015)
 • Betere captatie van innovatie

  Grote ideeën en nieuwe uitvindingen. Vaak zijn ze het resultaat van een lange reeks kleine gedachten en veranderingen die gecapteerd én gestuurd worden op de meest effectieve manier. ISO 56000 zorgt ervoor dat je dat zo efficiënt mogelijk doet.

 • Groter concurrentievermogen

  Duurzame ontwikkeling is vandaag essentieel. Het is een bron van innovatie, economische ontwikkelingén concurrentievermogen. Door te werken met ISO 56000 til je je concurrentievermogen naar een hoger niveau.

 • Vlottere samenwerkingen

  Door te werken met ISO 56000 kan je je beste werkwijzen op het gebied van innovatiemanagement delen. Resultaat? Betere wereldwijde samenwerkingen en een vlottere communicatie.

 • Sterkere reputatie

  Dankzij ISO 56000 heb je een vocabularium, basisconcepten en fundamentele principes voor innovatiemanagement. Zo maak jij je innovatiemanagement zichtbaar én geloofwaardig voor de buitenwereld. Gevolg? Een sterkere reputatie en meer internationaal aanzien.

 • Op elk niveau

  ISO 56000 bevordert de groei van een echte innovatiecultuur in je bedrijf. De norm geeft je namelijk een systemische aanpak om innovatie te integreren in élke laag van je organisatie. Zo kan je opportuniteiten grijpen én creëren voor de ontwikkeling van nieuwe oplossingen, systemen, producten en diensten.

 • Op jouw maat

  Publiek? Privé? Groot of klein? Elke organisatie, ongeacht de sector, kan deze norm op maat toepassen. Bovendien is ISO 56000 toepasbaar op verschillende soorten activiteiten: producten, diensten en bedrijfsmodellen. Maar ook op organisatorische innovatie.

 • In lijn met SDG 9

  Werk je met een innovatiemanagementsysteem? Dan draag je ook bij tot het behalen van duurzame ontwikkelingsdoelstelling 9 (SDG 9). Deze SDG streeft naar een veerkrachtige infrastructuur, een inclusieve en duurzame industrialisering en meer innovatie.

 • Vlot integreerbaar

  ISO 56000 is gemakkelijk te integreren in een bestaand managementsysteem. De ideale oplossing dus om jouw managementsysteem nóg innovatiever aan te pakken.

De praktijk toont aan dat de grootste vernieuwers innovatie systematisch en holistisch benaderen. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar alleen zo zorg je ervoor dat innovatie een volwaardig onderdeel wordt van je interne processen én dat je innovatiebudget optimaal rendeert.

Dirk Simoens
directeur van geaccrediteerde certificatie-instelling Belgian Quality Association (BQA)

Manage je innovatie met ISO 56000

Laat je certificeren

Zet je met je organisatie in op innovatie? Dan kan je je innovatiemanagementsysteem laten certificeren volgens de norm ISO 56000. Een certificatie kan deel uitmaken van je marketingstrategie. Bovendien onderscheid je je van concurrenten zónder certificaat.

Meer weten over certificering? Je leest er hier alles over.

Hogere omzet

Je speelt voortdurend in op de behoeften van je klanten en verhoogt hun tevredenheid. Zo zet je ze op de eerste plaats. Gevolg: je zorgt voor klantenbinding, trekt nieuwe klanten aan en verhoogt je omzet.

Icoon euro signs in a chart

Aantoonbare kwaliteit

Met het kwaliteitsmanagementsysteem van ISO 9001 toon je je klanten en andere belanghebbenden dat je hoogwaardige en betrouwbare producten of diensten levert.

icoon papier met een label

Lagere kosten

Dankzij de vierstappencyclus verminder je de kans op fouten. Je organisatie werkt ook efficiënter, waardoor je er minder tijd en middelen in hoeft te investeren.

Icoon twee euro munten

Grotere flexibilteit

Je focust sterk op risico's en kansen. Zo speel je optimaal in op veranderingen in de markt en je organisatie. Dankzij dit sterke aanpassingsvermogen blijf je de concurrentie een stapje voor.

Icoon pijl die drie richtingen uit wijst

Aan de slag met ISO 56000

Wil je innovatie in je organisatie professioneel managen? Op ons normenplatform kan je ISO 56000 kopen. Je ontvangt dan meteen een overzicht van alle theoretische basisprincipes voor goed innovatiemanagement.  

Ga van start met ISO 56000

Grote nieuwe ideeën zijn vaak het resultaat van verschillende kleine ideeën en veranderingen die je als bedrijf implementeert en waarop je verder bouwt. En dat is exact waar de norm ISO 56000 je bij helpt. Dankzij de best practices en richtlijnen leer je de juiste informatie capteren en efficiënt gebruiken.

Alice de Casanova
voorzitter van de ISO-commissie die de norm ISO 56000 ontwikkelde

Nóg een stapje verder

Wil je de kwaliteit van je innovatiemanagement nóg meer op punt stellen? Kijk dan ook eens naar de normen in deze reeks.

Vind hier de normen die je zoekt

Veelgestelde vragen

Interessante evenementen & opleidingen

Bekijk de volledige kalender
Arrow pointing right
No items found.

Relevante artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right