Risico’s? Met normen worden het opportuniteiten!

13/9/2023
Bungee jumper waagt de sprong

In welke sector je organisatie ook actief is, rekening houden met risico’s is wijs. Of het nu een nieuwe concurrent is, wisselende klantenvoorkeuren, leveranciersafhankelijkheid, sterk stijgende energieprijzen … Elke organisatie krijgt er vroeg of laat mee te maken. “Toch is er ook goed nieuws”, zegt Ellen Bartholomeeusen, Operations Manager bij NBN. “Het klinkt misschien paradoxaal, maar waar risico’s zijn, liggen ook opportuniteiten. En normen helpen je om die te benutten.”

“We moeten af van het idee dat risico’s altijd negatief en dus te vermijden zijn”, gaat Ellen verder. “Integendeel, toekomstgerichte organisaties proberen niet per se om ze te elimineren of te verkleinen, maar wel om ze te beheren. Het idee is om net genoeg risico's te nemen – niet meer en niet minder – om je strategische doelen effectief na te streven. Daarom is risicobeoordeling zo belangrijk.”

“Elke organisatie beheert – bewust of onbewust – risico’s, maar doet dat zelden systematisch. Met NBN EN IEC 31010 en NBN ISO 31000 breng je daar verandering in.”

Ellen Bartholomeeusen
NBN

Ook risico’s omzetten in opportuniteiten?

Koop NBN ISO 31000:2018 "Risicomanagement - Richtlijnen" en NBN EN IEC 31010:2019 "Risicobeheer - Risicobeoordelingstechnieken" nu aan in onze webshop.

Vooruit denken met NBN EN IEC 31010

Om organisaties te ondersteunen bij het beoordelen van risico’s, slaan IEC (International Electrotechnical Commission) en ISO (International Organization for Standardization) al ruim 10 jaar de handen in elkaar. Concreet ontwikkelden ze samen ISO/IEC 31010, een norm die internationale ‘best practices’ bundelt op dit vlak en via NBN makkelijk beschikbaar is als NBN EN IEC 31010. “De norm omvat een reeks handige technieken om risico’s beter te identificeren en te begrijpen in tal van situaties”, legt Ellen uit. “Zo creëer je een evaluatieproces dat tegelijk praktisch, duurzaam en makkelijk verstaanbaar is. Het uiteindelijke doel: juistere beslissingen nemen.”

Vliegende start

Ellen: “NBN EN IEC 31010 is een waardevolle aanvulling op NBN ISO 31000, dé internationale norm voor risicomanagement. Die focust vooral op hoe je de geïdentificeerde risico’s omzet in opportuniteiten voor het behalen van je doelstellingen. Bovendien zijn ze beide toepasbaar door elk organisatie, onafhankelijk van type, sector of grootte."

Ga naar de webshop

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right