Waterstof: de oplossing voor een duurzame energietransitie?

Laatst bijgewerkt:
9/7/2024

Er gaat een nieuwe commissie van start rond waterstoftechnologieën. Het ideale moment om te weten hoe normen kaderen in de energietransitie, en om connectie te leggen met andere experten in het domein van waterstoftechnologieën. We vroegen aan Alexandre della Faille de Leverghem, Project Manager Standards bij NBN, waarom je best deelneemt.

Vanwaar het belang van een commissie rond waterstoftechnologieën?

Allereerst is waterstof een veelbelovende optie voor een duurzame toekomst. In België is er een specifiek plan om waterstof meer te gebruiken voor transport, industrie en andere sectoren. Het is dus een kwestie van tijd voor het gebruik van waterstof een belangrijke schakel wordt in onze economie. Niet alleen in ons land, maar ook op globaal niveau. Dat betekent dat voor veel organisaties, die nu betrokken zijn bij waterstof en de daarmee gepaarde technologie, een opportuniteit ontstaat in dit verhaal. Het is voor hen niet altijd duidelijk dat ISO nieuwe normen daarrond ontwikkelt – vanuit NBN willen we die bewustwording dan ook vergroten. Meer zelfs; we willen de normen die relevant zijn voor onze nationale markt, ook vertalen naar Belgische normen.

Het speelt zich dus niet alleen op internationaal vlak af?

Nee, helemaal niet. Zo hebben we in België een commissie rond waterstoftechnologieën, waterstof als brandstof en het transport daarvan. Maar de toepassingen gaan ruimer dan dat. Het is voor experten dan ook interessant om die brede toepassing in kaart te brengen als we kijken naar de markt op Belgisch en internationaal niveau. Deze kick-off biedt de ideale gelegenheid om op de hoogte te blijven van de aankomende veranderingen, zelf input aan te leveren, je netwerk uit te breiden,… Het is het ideale moment om mee aan tafel te zitten om de richting te bepalen zodra de commissie van start gaat, na het event.

Wil je meer weten over waterstoftechnologieën? Of wil je bijdragen aan deze nieuwe normen? Neem contact op met standardsdevelopment@nbn.be

Vanwaar de opkomst van waterstof?

Waterstof kan makkelijk omgezet worden in energie, of als grondstof gebruikt worden in verschillende industrieën. Het is niet-giftig, niet-bijtend en niet-vervuilend, waardoor het op veilige manier getransporteerd kan worden in vloeibare of gasvormige staat. Het grote voordeel is dat het op een duurzame manier opgewekt kan worden, en dat het zo’n drie keer energie-efficiënter is dan fossiele brandstoffen. Dat zou een enorme impact hebben op de uitstoot van broeikasgassen.

De commissie zoekt nog experten?

Momenteel zoeken we nog experten uit alle mogelijke domeinen. Hoewel er al ISO-projecten rond waterstoftechnologieën lopen, gaande van het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen in het proces en het uitrollen van de energiebron op globaal niveau, tot normen rond tankstations en de bijhorende aansluitingen, willen we dat ook op nationaal niveau uitwerken.

Wat staat er op de planning?

We willen experten op een laagdrempelige manier kennis laten maken met normen en normontwikkeling, een overzicht geven van de ontwikkelingen binnen ISO en NBN en hoe je zelf input kan leveren aan die ontwikkeling. Het is belangrijk om weten dat ook de aanwezigheid van kleinere organisaties wordt gewaardeerd, er zullen ook specifieke projecten toegelicht worden rond veiligheidsvoorschriften, waterstofaansluitingen en kwaliteitsspecificaties en generatoren over waterelektrolyse.

Daarnaast zijn er ook twee internationale commissies die zich bezighouden met waterstof – die worden door de sectorale operatoren beheerd. Ook daar zijn er gesprekken gaande om ook die expertise bij elkaar te brengen op één groot waterstofevenement, we mikken op februari 2025. Het ideale moment om als expert dus als eerste mee te werken aan deze norm, en de energietransitie in zijn totaliteit.

Heb je zelf nog vragen?
Neem contact op met Alexandre della Faille (Project Manager Standards NBN) via +32 471 55 56 47 of stuur een mailtje naar standardsdevelopment@nbn.be.

Bedankt voor je interesse!

De link naar het e-book 'Certificatie van ISO-managementnormen, een roadmap naar succes.' werd naar jouw e-mailadres verzonden.

Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Download het e-book (nl)Download het e-book (fr)
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.
Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper 'Normen als essentieel instrument voor jouw kmo.' werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Download de whitepaper (nl)Download de whitepaper (fr)
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.
Tags:
No items found.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right
Oeps, niets gevonden...
Bekijk hier alle artikels