“Normen zijn de dagelijkse leidraad in alles wat we doen bij Umicore.”

Laatst bijgewerkt:
17/7/2024
Tom Krekels

Tom Krekels leidt het team Strategic Insights and Analysis bij Umicore. Hoewel hij in de dagelijkse werking minder in contact komt met normen, beseft Tom als geen ander het belang ervan. “Normen zijn de dagelijkse leidraad in alles wat we doen bij Umicore.”

Umicore klinkt bij de meeste mensen wel bekend in de oren. Tom: “Wij zijn een circulair materialenbedrijf. Wat wil dat zeggen? Dat duurzaamheid en de kringloop sluiten voor ons erg belangrijk zijn. Wat betreft duurzaamheid is Umicore een voorloper geweest. En nog altijd. We streven ernaar om klimaatneutraal te worden. Tegen 2030 gaan we voor een halvering van onze CO2-uitstoot en in 2035 moet die nul zijn. In vergelijking met onze concurrenten is dat heel ambitieus. Ik ben ervan overtuigd dat deze ambitie onze competitieve positie in de markt alleen maar versterkt.”

Dragen normen daar ook aan bij?

Tom: “Normen zijn onlosmakelijk verbonden met onze werking. Wij zijn een innovatief productiebedrijf dat werkzaam is in alle aspecten van de waardeketen. Van onderzoek en ontwikkeling tot productie, het leveren van materiaal aan de klant tot eventueel zelfs recyclage van de materialen. Zowel in onze technische bezigheden als aan de businesskant zijn normen een leidraad voor alles wat we doen. Waarvoor we normen gebruiken? Dat gaat heel breed. Zoals veel bedrijven willen wij graag ISO 9001-gecertificeerd zijn. ISO 9001 is dé standaard voor een kwalitatief managementsysteem. Ook ISO 14001, waarin ecologische eisen beschreven staan, is een norm die wij volgen. Wat betekent het volgen van deze normen? Dat we als bedrijf voor een certificatie kunnen gaan. Door het gebruik van normen weet de buitenwereld wat het van ons mag verwachten: de aflevering van een stabiel product, vastgelegd aan de hand van geijkte methoden.”

Heeft iedereen bij Umicore toegang tot normen?

Tom: “Mijn afdeling is ook verantwoordelijk voor informatie en de doorstroom ervan binnen onze organisatie. Vanuit die missie hebben wij gezorgd voor de introductie van het NBN-platform. Onze collectie van normen is beschikbaar op ons interne digitaal systeem, en dat voor alle Belgische werknemers. Zij kunnen op het NBN-platform alle normen raadplegen. Het grootste voordeel vind ik dat alle relevante informatie beschikbaar is voor wie dat nodig heeft. Daarnaast zorgt de brede toegang ervoor dat we volledig in lijn zijn met alle licentieverplichtingen. Bij de digitale databank ben ik er ook zeker van dat we over de laatste versies beschikken in alle nodige talen. Ik ben helemaal gewonnen voor het werken met het platform en ik ben uiteraard heel nieuwsgierig naar de nieuwe versie die eraan komt.”

Compliance

Verschillende formules bieden de mogelijkheid om op een copyright compliant manier gebruik te maken van normen. Door het NBN platform te gebruiken blijft de integriteit van je bedrijf gevrijwaard doordat alle medewerkers toegang hebben tot dezelfde betrouwbare bron.

Ontdek onze formules

Zijn het vooral jullie technische mensen die de weg vinden naar normen?

Tom: “Zij zijn niet de enige groep die met normen werkt, maar het is wel de groep die er het intensiefst mee bezig is. Veel normen gaan over veiligheid, en dat is volledig hun winkel. Daarnaast zorgen zij ook voor goede engineeringprincipes bij bijvoorbeeld het bouwen van constructies. De technische profielen zijn helemaal thuis in de wereld van de normen, maar dat zijn onze businessmensen ook. Zij weten zeer goed wat een specifieke norm wil zeggen, op welke manier die norm gecontroleerd wordt en hoe belangrijk de daarbij behorende certificaten zijn. Bij ons wordt er dagelijks hard gewerkt om te zorgen dat we in lijn zijn met de voor ons relevante normen. Veiligheid is onze voornaamste reden om met normen te werken, maar daar stopt het niet. Als wij een dienst leveren aan onze klant, gebeurt het vaak dat we voor een onderdeel van die dienst verwijzen naar een norm. Een order kan staan of vallen met het al dan niet gebruiken van normen. Een bedrijf dat niet met normen en certificaties werkt, staat achteraan in de rij bij mogelijke leveranciers voor grote contracten.”

Veiligheid is een belangrijke reden. Waarom kan het gebruik van normen voor een bedrijf nog belangrijk zijn?

Tom: “Het is een middel om te standaardiseren, maar ook een middel om te communiceren. Als twee bedrijven dezelfde normen gebruiken, hebben ze meteen een goed beeld van elkaars werking. Normen zijn heel geschikt om processen tussen én binnen entiteiten op elkaar af te stemmen. En nogmaals: normen waken over de veiligheid. En dat is voor iedereen belangrijk.”

Wil jij aan de slag met normen?

Ontdek onze formules

Bedankt voor je interesse!

De link naar het e-book 'Certificatie van ISO-managementnormen, een roadmap naar succes.' werd naar jouw e-mailadres verzonden.

Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Download het e-book (nl)Download het e-book (fr)
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.
Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper 'Normen als essentieel instrument voor jouw kmo.' werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Download de whitepaper (nl)Download de whitepaper (fr)
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right