Sectorale operatoren

Sectorale operatoren verbinden de commissie-experten met NBN én betrekken alle partijen bij normontwikkeling.
Ontdek ze allemaal

NBN en zijn sectorale operatoren

Normalisatie is een proces van lange adem, waarbij veel partijen betrokken zijn. NBN leidt dat proces in goede banen. Toch staat NBN er niet alleen voor. Voor normontwikkeling krijgt het namelijk hulp van sectorale operatoren of SO's.

Wat zijn sectorale operatoren en wat doen ze?

Normen worden ontwikkeld in normcommissies of technische commissies (TC’s). Die hebben elk hun eigen specialiteit.

Zo zijn er TC’s voor milieu, energie, biodiversiteit, …

Sectorale operatoren (SO’s) met dezelfde deskundigheid zorgen voor de administratieve en technische opvolging van een deel van die normcommissies.

De SO’s worden erkend door de raad van bestuur van NBN. Ze handelen in naam én voor rekening van NBN. Zo vormen ze de link tussen de normcommissie-experten en NBN. En betrekken ze alle belanghebbende partijen bij normontwikkeling.

Ze zijn dus eigenlijk de rechterhanden van NBN in de technische commissies.

Waarom zijn sectorale operatoren belangrijk?

Sectorale operatoren zijn specialisten binnen hun sector. Ze staan ook dicht bij de bedrijfswereld. Dankzij hun netwerk van experten verspreiden zij alle belangrijke informatie over normontwikkeling binnen hun domein. Ze zijn dus essentiële partners voor NBN.

Alle SO’s op een rijtje

Benieuwd naar onze sectorale operatoren? Wij maakten een handige lijst met hun contactgegevens.

Sectorale operatoren

Wist je dat …

… jij als expert zelf nieuwe normen kan helpen ontwikkelen door te zetelen in een commissie? Bij NBN begeleiden we normcommissies, maar er zijn ook commissies van andere sectorale operatoren.

Ontdek hier alle normcommissies

Webinar "Standardisation - The Basics"

Wil je graag zelf mee normen ontwikkelen? Maar kom je er liever eerst wat meer over te weten? Volg dan ons Webinar "Standardisation - The Basics". Daar geven we je meer inzicht van wat normontwikkeling is.

Ik schrijf me in voor "Standardisation - The Basics"

Neem zelf deel aan normontwikkeling

Ben je een deskundige in een bepaald domein van de normalisatie? En wil je graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe normen? Schrijf je dan nu in als expert van een normcommissie.
Word expert in een normcommissie