De 8 voordelen van ISO 14001

21/6/2023
Zonnepanelen groene energie ISO 14001

Met COP 28 in het vooruitzicht later dit jaar, is het verkleinen van onze gezamenlijke ecologische voetafdruk belangrijker dan ooit. Wat kan je als organisatie bijdragen? Hoe zet je een milieumanagementsysteem op? We verzamelden dé 8 voordelen van ISO 14001, de internationale milieumanagementnorm, voor je. Ontdek ook hoe onze Master Track ISO 14001 jou op weg kan zetten.

De 8 voordelen van ISO 14001 in je organisatie:

 • Lagere kosten: met ISO 14001 heb je je uitgaven beter onder controle. Je verhoogt je energie-efficiëntie en je kan aan de slag met intelligent(er) afvalbeheer.
 • Sterker klantenvertrouwen: duurzaamheid is een aspect van je business waarnaar consumenten, partners en klanten actief op zoek gaan. Door je milieuprestaties te verbeteren verhoog je je reputatie en versterk je je vertrouwensband.
 • Juridisch hulpmiddel: een milieumanagementsysteem toetst je werking op een objectieve, feitelijke manier aan huidige en toekomstige regelgeving op het vlak van milieuprestaties.
 • In lijn met de SDG-doelstellingen van de Verenigde Naties: met een milieumanagementsysteem draag je bij tot heel wat duurzameontwikkelingsdoelstellingen. Bijvoorbeeld: SDG 6 (schoon water en sanitair), SDG 7 (betaalbare en duurzame energie), SDG 11 (duurzame steden en gemeenschappen), SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie), SDG 13 (klimaatactie), SDG 14 (leven in water) en SDG 15 (leven op het land).

Wist je dat?

Er is volop een nieuwe managementnorm in de maak specifiek rond de SDG’s van de Verenigde Naties: ISO 52001. Deze norm zal net als ISO 14001 certificeerbaar zijn.

Ben je vakspecialist en wil je de gloednieuwe norm mee vorm geven? Binnenkort organiseren we het gratis kick-offevent van de nieuwe Belgische normcommissie.

Ontdek meer!

 • Kennis opbouwen binnen je organisatie: milieu-indicatoren nauwkeurig noteren is een voorwaarde voor een goed milieumanagement. Doordat je deze indicatoren meer in de gaten gaat houden en er meer over communiceert, bouwt je organisatie een stevige kennis op.
       
 • Internationaal aanzien: werken met een international erkende ISO-norm betekent ook een flinke boost in je geloofwaardigheid. Een handige troef aan de onderhandelingstafel.
     
 • Voor groot, klein, en middenmaat: ISO 14001 kan door alle organisaties ingezet worden.
       
 • Activatie van je collega’s: door je bedrijfsinspanningen voor het klimaat in een milieumanagementsysteem te gieten, krijgt iedereen in het bedrijf een actievere rol. Van de directie tot je directe medewerkers.

Aan de slag met ISO 14001?

Bouw je kennis gestaag op met een grondige en heldere opleiding.

Schrijf je nu in voor onze Master Track ISO 14001 - Nederlandstalig

Schrijf je nu in voor onze Master Track ISO 14001 - Franstalig

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right