De trend naar interoperabiliteit, duurzaamheid en hergebruik van componenten doet ons automatisch uitkomen op normen

Laatst bijgewerkt:
14/3/2024
Gepubliceerd:

“Een onderzoek of scriptie zonder één enkele verwijzing naar normen? Dat is al geen goede start”, klinkt het bij Vincent Rijmen, professor wiskunde en computerbeveiliging aan de KU Leuven. “In ons departement Elektrotechniek moet theoretisch onderzoek altijd een link hebben met de praktijk. En in de praktijk? Daar heb je met normen te maken.”

In sommige faculteiten staat het werken met normen nog in de kinderschoenen, maar in het departement van Vincent horen normen bij de dagelijkse werking. “De trend naar interoperabiliteit, duurzaamheid en hergebruik van componenten doet ons automatisch uitkomen op normen”, legt Vincent uit. “Bezig met informatietechnologie? Dan heb je normen nodig om programma’s te laten samenwerken. Werk je niet met normen of ga je er onzorgvuldig mee om? Dan krijg je een onveilige oplossing. In de pers hoorden we de laatste jaren verschillende verhalen over wat daarvan de gevolgen kunnen zijn." Wekelijks vragen hackers bijvoorbeeld losgeld aan Belgische bedrijven nadat ze zich toegang hebben verschaft tot hun gegevens. Voorkomen? Een eenvoudige tweestapsverificatie maakt al een wereld van verschil.

Veiliger en goedkoper  

Hoewel normen deel uitmaken van de dagelijkse realiteit, beseft Vincent dat studenten er nog niet altijd voldoende van doordrongen zijn. “Vergelijk het met hoe mensen in het verkeer zijn. Je ziet andere chauffeurs fouten maken, maar voor je eigen fouten blijf je blind”, lacht Vincent. “Zo kijken studenten ook naar normen. Ze beseffen dat het gebruik noodzakelijk is, maar toch moeten we hen daar vaak nog eens aan herinneren. Ze hebben niet altijd de reflex om bij een probleem na te gaan welke norm gevolgd moet worden.” Het blijft een uitdaging om studenten de boodschap van het belang van normen in te prenten. Op korte termijn lijkt het soms gemakkelijker om de norm uit de weg te gaan, maar op lange termijn is het gebruik van normen altijd veiliger en goedkoper.”

Hoogtepunt uit carrière

Vincent is niet alleen een gebruiker van normen, hij stond ook aan de wieg van de Advanced Encryption Standard (AES). “Dat gaf me wereldwijd bekendheid en is zonder twijfel het hoogtepunt in mijn carrière van normontwikkeling”, blikt Vincent trots terug. “Ik raad mijn studenten altijd aan om zich te engageren om mee te werken aan de ontwikkeling van nieuwe normen, of het bijschaven van bestaande normen. Waarom? Het is een manier om impact te creëren met het werk dat je doet. Doctoraatsstudenten hebben vaak de indruk dat ze vooral moeten publiceren in vaktijdschriften, maar dat is maar tot een zeker niveau waar. Door je bijdrage aan normen heb je in de échte wereld meer impact. Je leert problemen uit de praktijk kennen en mensen maken gebruik van de norm waaraan je gewerkt hebt. Deelnemen aan normontwikkeling is de beste manier om normen goed te leren kennen en ermee te werken.”

Normen in je cursus? 3 gouden tips van onze expert!

  • Maak van de norm zelf je eigenlijke cursusinhoud. Zo leren ze normen meteen echt kennen.
  • Toon studenten wat het gevolg is als normen niet gevolgd worden. Klassiek voorbeeld: de lader voor je smartphone.
  • Laat (doctoraats)studenten zoeken in het EDU-portaal van NBN als ze een norm zoeken om zelf te verbeteren.

Schrijf je in voor de webinar

Wil jij, net als Vincent Rijmen, je studenten aanmoedigen om met normen te werken ? Zoek je inspiratie om normen in je leerstof te verwerken?  

Aarzel niet en schrijf je meteen in voor de gratis webinar hierover. Deze webinar legt je de basis over normen uit, toont aan waarom het voor jou als docent een meerwaarde is én wijst je de weg naar het EDU-portaal!*

*Het EDU-portaal is gratis toegankelijk voor studenten, docenten en proffen.

Meer weten?

Ontdek het EDU-portaal gratis.
Download de EDU-portaal flyer.
Interesse in een gastcollege over normen? Contacteer Yens Van Overloop via yens.van.overloop@nbn.be.

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.
Tags:
No items found.
Geüpdatet:
14/3/2024

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right
Oeps, niets gevonden...
Bekijk hier alle artikels