“Maak van je studenten échte professionals”

Laatst bijgewerkt:
14/3/2024

Normen integreren in cursussen en hoorcolleges? Voor Marc Van Overmeire, emeritus professor Werktuigbouwkunde (VUB) en deeltijds actief bij Certifer Belgorail, is het een evidentie. “Vroeger leken normen een stoffige bedoening. Nu sluiten ze nauw aan bij de dagelijkse realiteit. Bij heel wat jobs kan je niet meer zonder.”  

Het valt Marc op dat studenten zelden bekend zijn met normen. “Vaak is het pas tijdens hun afstudeerwerk of masterproef dat hun promotor hen aanspoort normen te gebruiken”, weet Marc. Hij legt zijn studenten altijd eenvoudig uit wat een norm is: “een afspraak om een product te maken, een dienst te verzekeren of een proces te normaliseren. Je kan het vergelijken met een recept om te koken. Een norm legt stap voor stap uit hoe je tot het eindproduct komt. Er wordt meestal geen achtergrond gegeven waarom iets gedaan moet worden, maar de norm is wel gebaseerd op de kennis die erachter zit. In mijn cursus leg ik uiteraard wél de basis uit waarop de hele norm gebaseerd is.”

Goede inspiratiebron

Maar waarom zijn normen volgens Marc zo belangrijk? “Koop je een extern geheugen? Dan moet dat bij je computer passen. Compatibiliteit is in onze tijd enorm belangrijk, en daar zorgen normen voor. Ze zetten aan tot duurzaam ontwerpen én een norm kan een inspiratiebron zijn. Ik vertel mijn studenten daarnaast ook dat het gebruik van normen bij goed vakmanschap hoort. Want een norm is altijd een betrouwbare bron en wordt beschouwd als een laatste officiële stand van de technologische kennis.”

Normen in leerinhoud verwerken

Normen vinden is voor een student niet altijd gemakkelijk. “Daarom verwijs ik hen door naar het NBN EDU-portaal. Voor de student is dat de meest toegankelijke manier om normen te vinden.” Ook collega’s verwees hij al weleens door. “Want normen zijn ook bij hen vaak onvoldoende bekend. Ik werk ook in de praktijk en weet als geen ander hoe belangrijk normen in het latere beroepsleven zijn. Ik roep mijn collega’s daarom graag op om zich toch wat meer in de ins en outs van normen te verdiepen. Je kan normen op een natuurlijke manier in je lesmateriaal verwerken. Normen zullen een van de vele werktuigen van onze studenten in hun latere beroepsleven zijn, naast een telefoon, laptop en AI. Het moet een automatisme worden om je af te vragen of er ergens een norm voor bestaat. Want normen maken het leven een stuk gemakkelijker.”

Normen in je cursus? 3 gouden tips van onze expert!

  • Interesseer je voor normen en verdiep je erin. De academische wereld staat niet altijd met beide voeten in de praktijk. Besef dat het gebruik van normen, een tool uit de praktijk, je hoorcollege kan verrijken.
  • Ga niet te veel in detail. Niet iedereen vindt een norm spannende literatuur. Beschouw het als een evidentie om ernaar te verwijzen, dat is soms al voldoende. Maar in bepaalde berekeningen moet je wél tot de bodem van de norm gaan!
  • Leg de link naar het dagelijkse leven. Een student begrijpt normen beter als je verwijst naar concrete voorbeelden uit hun leven. Zoals? Opladers voor telefoons of laadpalen voor elektrische wagens.

Schrijf je in voor de webinar

Wil jij, net als Marc Van Overmeire, van je studenten échte professionals maken? Zoek je inspiratie om normen in je leerstof te verwerken?  

Aarzel niet en schrijf je meteen in voor de gratis webinar hierover. Deze webinar legt je de basis over normen uit, toont aan waarom het voor jou als docent een meerwaarde is én wijst je de weg naar het EDU-portaal!*

*Het EDU-portaal is gratis toegankelijk voor studenten, docenten en proffen.

Meer weten?

Ontdek het EDU-portaal gratis.
Download hier de EDU-portaal flyer.
Interesse in een gastcollege over normen? Contacteer Yens Van Overloop via yens.van.overloop@nbn.be.

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.
Tags:
No items found.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right
Oeps, niets gevonden...
Bekijk hier alle artikels