Welke normen voor brandpreventie, branddetectie en brandbestrijding helpen je bij het beschermen van je gebouw? Uit de ruim 600 internationale, Europese en Belgische normen die bestaan rond brandveiligheid filterde NBN de meest relevante. Je vindt ze terug op onze gloednieuwe overzichtspagina over brandveiligheid én je kan ze eenvoudig aankopen in onze vernieuwde e-shop.
Brandgevaar blijft een van de voornaamste bedrijfsrisico’s. Kantoorgebouwen, scholen, ziekenhuizen, productiefaciliteiten … voor elk gebouw is een uitgekiende strategie nodig om menselijke en materiële schade te voorkomen. Professionals die rond brandveiligheid werken kregen daarvoor meer hulpmiddelen door de jaren heen. Onder meer in de vorm van normen.
Een sterk beleid moet minstens drie types maatregelen omvatten. Vooreerst is er de organisatie. Wordt er bijvoorbeeld werk gemaakt van sensibilisering en is er noodverlichting aanwezig? Daarnaast spelen de passieve en actieve brandbeveiliging een grote rol. Of anders gezegd: een brandveilige structuur en middelen om brand efficiënt te detecteren en te bestrijden. Goed om te weten is dat elk van die subdomeinen binnen brandbeveiliging wordt gevoed door normen. En die zijn vaak verplicht.
Een voorbeeld van zo’n verplichte norm rond brandbeveiliging is de recent gepubliceerde Belgische norm NBN S 21-204-2:2020, voluit: Brandbeveiliging van de gebouwen – Schoolgebouwen – Deel 2: Brandbeveiliging van nieuwe schoolgebouwen. Die houdt in dat elk nieuw schoolgebouw en elke uitbreiding van bestaande schoolgebouwen aan bepaalde regels moet voldoen. Denk aan ingrepen om de uitbreiding van brand te voorkomen en een plan om de veiligheid van aanwezige personen te waarborgen. Momenteel wordt ook gewerkt aan nieuwe normen voor bestaande en tijdelijke schoolgebouwen.
Koop NBN S 21-204-2:2020 aan in de e-shop van NBN.
Ontdek deze handige overzichtspagina!