Duurzame financiering (‘sustainable finance’) is tegenwoordig een hot topic. Het is een essentieel middel tot het behalen van de UN Sustainable Development Goals en de Europese Green Deal, maar er zijn nog veel stappen te zetten. Op internationaal niveau worden er normen vastgelegd om te bepalen wat sustainable finance inhoudt. Naast de EU-wetgeving krijgt ook de Europese normontwikkeling steeds meer vorm. Ook jij kan daar – op Belgisch niveau – toe bijdragen.
Om van onze wereld een beter leefbare plek te maken, keurden de Verenigde Naties in 2015 een groots actieplan goed. Het doel? Een evenwicht tussen ecologische, maatschappelijke en economische behoeften. Deze drie pijlers werden verder geconcretiseerd in 17 ‘Sustainable Development Goals’ of SDG’s die tegen 2030 voor een betere wereld moeten zorgen. ‘Sustainability’ of duurzaamheid is dus meer dan biodiversiteit, klimaatactie, hernieuwbare energiebronnen, duurzame ecosystemen en visserij. Het gaat evenzeer over gendergelijkheid, kwaliteitsvol onderwijs, betere medische uitrusting en technieken, veerkrachtige infrastructuur en het stimuleren van innovatie.
Volgens een studie van UNCTAD kan de kost om deze doelstellingen te realiseren tegen 2030 tot jaarlijks 7 biljoen euro bedragen. Deze financieel ambitieuze doelstellingen worden echter ondersteund door een financiële wereld die meer dan ooit bereid is om te investeren in duurzaamheid.
Duurzame financiering, ook wel bekend als 'Sustainable Finance', betekent dat bedrijven niet alleen winst nastreven, maar ook kijken naar de impact van hun investeringen op het milieu, de samenleving en hun bestuur. Het doel is om duurzaamheid te integreren in alle financiële beslissingen en kapitaalstromen.
ISO (International Organisation for Standardisation) houdt zich bezig met het opstellen, beheren en verbeteren van internationale normen, ook rond financiën. Sinds 2018 brengt ISO/TC 322, de technische commissie van ISO, experten in duurzame financiering van over de hele wereld samen. Zij ontwikkelden reeds de internationale norm ISO 322210:2022 die dient als richtlijn voor het toepassen van duurzaamheidsprincipes voor organisaties in de financiële sector. Ondertussen zijn er verschillende nieuwe normen in ontwikkeling.
In 2023 richtte CEN (European Committee for Standardization) eveneens een commissie op, CEN/TC 475 ‘Finance’, die in de toekomst ook normen zal ontwikkelen rond duurzame financiering. Deze Europese normen zouden een belangrijke rol kunnen spelen in het onderbouwen van de bestaande wetgeving. De EU lanceerde reeds een uitgebreid pakket aan regelgeving, waaronder de EU-taxonomie, een classificatiesysteem voor duurzame economische activiteiten. Normen voorzien daarbij de technische oplossingen om aan deze vereisten te voldoen. Experten van overal in Europa buigen zich nu over het verdere verloop van deze nieuwe commissie, maar ook jij kan hieraan bijdragen.
Is sustainable finance jouw expertise én ben je gebaseerd in België? Dan kan jij ook deelnemen aan onze Belgische normcommissie NBN/I322 Je kan dan de ontwikkelingen van ISO en CEN nauw opvolgen. Als lid van onze commissie kan jij mee stemmen en opmerkingen inbrengen gedurende het ontwikkelingsproces van een norm. Iedereen die deelneemt aan onze commissie kan ook rechtstreeks zetelen in de internationale en Europese werkgroepen. Zo kan je zowel een Belgisch als internationaal netwerk uitbouwen met experten in jouw sector.
We zijn voor onze commissie op zoek naar experten in verschillende aspecten van de financiële sector, of het nu gaat om grote bedrijven of kmo’s, banken, beleggingsmaatschappijen, onderzoekers of overheden. Kennis van normen is niet noodzakelijk.
Op donderdag 7 november 2024 organiseert NBN een webinar over de Belgische normcommissie NBN/I322 rond sustainable finance. Zo kan je voor het eerst kennismaken met het proces achter normontwikkeling. Wat zijn normen? Hoe worden deze ontwikkeld? Wat zijn de voordelen van jouw deelname aan onze commissie? Welke normen zijn er in ontwikkeling rond duurzame financiering? Kom het te weten tijdens onze gratis webinar! Meer informatie vind je hier.
Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze collega Charlotte Geboers, de nationale secretaris van NBN/I322. Laat jouw gegevens achter en zij neemt contact met je op.