Normen in ons hoger onderwijs? “Dat komt nog veel te weinig aan bod. En niet uit onwil bij docenten”, lacht Kim Willems, professor marketing aan de VUB. Onbekend is onbemind? “Absoluut. In een niet zo ver verleden was ook ik onvoldoende op de hoogte.”
In haar opleiding tot handelsingenieur kwam Kim voor het eerst in aanraking met managementnormen en kwaliteitsnormen. “Maar veel aandacht werd er toen niet aan besteed”, blikt ze terug. “Mijn ogen zijn pas opengegaan tijdens een workshop van NBN. De uiteenzetting van CEO Johan Haelterman was verrijkend en zijn metafoor over een tennismatch zal ik nooit vergeten. Ik ben toen pas echt gaan beseffen hoe belangrijk het voor onze studenten is om meer te leren over normen.”
Terwijl de workshop van NBN een eerste, belangrijke opstap was voor Kim, waren de resultaten van eigen onderzoek in 2020 een echte eyeopener. “Samen met collega’s Michaël Dooms en Caroline Buts onderzocht ik het strategische en economische belang van normen voor de Belgische economie. Uit dat onderzoek bleek met objectieve cijfers dat die een significant positief effect geven op de arbeidsproductiviteit en het BBP.” Dé belangrijkste redenen voor bedrijven om naar normen te grijpen? “Het gebruik van normen helpt om dezelfde taal te spreken als je toeleveranciers en zorgt voor een gelijk speelveld. Normen scheppen ook vertrouwen. Normen worden soms wel eens “best practices” genoemd dankzij de commissie van experten die de normen ontwikkelen. Ze zorgen ervoor dat producten en diensten met een betere kwaliteit en aan lagere kosten worden geproduceerd.”
De meerwaarde voor een student? “Voor sommigen is het al nuttig tijdens het schrijven van hun masterproef. Maar de dag van hun eerste sollicitatie is het sowieso een grote meerwaarde. Tekstboeken en wetenschappelijke literatuur leren ons niet alles. De industrie loopt vaak voor op wat er in academische literatuur verschijnt. Op je sollicitatiegesprek tonen dat je kaas hebt gegeten van normen, laat zien dat je affiniteit met de sector hebt. Dat je beseft wat er in de praktijk gebeurt. Het geeft je, volgens mij, een aanzienlijke voorsprong op andere sollicitanten. Ik motiveer studenten daarom om al eens op het EDU-portaal te snuisteren. Het platform van NBN is gratis toegankelijk voor studenten en het helpt hen op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied.”
Kim is rotsvast overtuigd van de meerwaarde voor studenten. “Daarom pleit ik ervoor om ruimte te maken voor de kennisopbouw rond normen in ons lespakket. Het zal de kwaliteit en inzetbaarheid van de alumni die we afleveren verhogen.” Zorgt dat niet voor veel extra werk? “Neen, NBN geeft webinars met info hierover voor de docenten en proffen. Vervolgens kan NBN langs komen voor een gastcollege over normen. Daarnaast is er ook de EDU-portaal flyer met uitleg en de link naar het EDU-portaal. Ik moedig elke collega dus graag aan om eens te gaan grasduinen in het aanbod van NBN. Daar vind je heel wat aangename verrassingen die je meteen op weg helpen.”
Schrijf je in voor de webinar
Wil jij, net als Kim Willems, meer weten over de voordelen van het werken met normen? Zoek je inspiratie om normen in je leerstof te verwerken?
Aarzel niet en schrijf je meteen in voor de gratis webinar hierover. Deze webinar legt je de basis over normen uit, toont aan waarom het voor jou als docent een meerwaarde is én wijst je de weg naar het EDU-portaal!*
*Het EDU-portaal is gratis toegankelijk voor studenten, academici en onderzoekers aan je universiteit.
Ontdek het gratis EDU-portaal.
Download hier de EDU-portaal flyer.
Interesse in een gastcollege over normen? Contacteer Yens Van Overloop via yens.van.overloop@nbn.be.