‍“Een producent van beschermkledij die geen normen volgt, maakt geen enkele kans in onze markt”

Laatst bijgewerkt:
14/3/2024
Vera De Glas

Vera De Glas, R&D-ingenieur bij Sioen NV, werkt al jaren met passie aan normen. Ze doet dit zowel op lokaal als op internationaal niveau als lid van verschillende comitées. Dat hielp haar om haar netwerk uit te bouwen en om een steeds betere adviseur te worden voor Sioen. Ze licht toe waarom het gebruik van normen van groot belang zijn voor haar en Sioen.

Ben jij al lang met normen bezig?

Vera: “In 2003 ben ik gestart bij Sioen als R&D-ingenieur en al snel ben ik normen actief gaan opvolgen. Ik ben lid van verschillende Europese en internationale comités en leerde zo experts over de hele wereld kennen. Op die manier ontwikkelde ik een breed netwerk van deskundigen met wie ik vaak en graag van ideeën wissel.  

Waarom zijn normen voor Sioen belangrijk?

Vera: “Zonder het volgen van normen zouden we niet staan waar we nu staan. Sioen is een van de belangrijkste Europese spelers op het vlak van beschermkledij. De kleding die we op de markt brengen is gecertificeerd volgens Europese normen. De meeste beschermkledij wordt aangekocht via een overheidsopdracht. Daarin wordt doorgaans verwezen naar normen. Een producent van beschermkledij die geen normen volgt, maakt geen enkele kans in onze markt. De toepassing van normen is niet verplicht, maar normen stellen ons in staat om een complex product op een vrij eenvoudige manier op de markt te positioneren. Normen leggen een minimale vereiste aan kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid op. Daardoor worden producten herkenbaar en vergelijkbaar voor de afzetmarkt. Wij bieden veilige, maar tegelijk ook comfortabele kledij aan. Onze klanten weten heel goed dat wij intensief bezig zijn met normen en hierover veel kennis in huis hebben. Dat wekt vertrouwen. Problemen of vragen? Onze klanten weten dat ze daarmee bij Sioen terechtkunnen. Vergeet bovendien niet dat goede beschermkledij in onze sector het verschil kan maken tussen leven of dood. Als de beschermkledij van een brandweerman faalt, kan hij sterven. Daarom is het zo belangrijk om normen te volgen.

Helpt het NBN-platform jullie in de dagelijkse werking?

Vera: “Absoluut. Het NBN-platform is onze bron voor alles wat normen betreft. Als lid van het NBN worden we op de hoogte gehouden van alle belangrijke wijzigingen op normalisatievlak. Via het platform hebben we vlot toegang tot alle relevante normen, bovendien in verschillende talen. Een nieuwe normaanvraag is bliksemsnel beschikbaar, zodat we meteen kunnen overgaan tot verdere concrete acties.”

Schrijf je nu in voor het webinar: "Zorgeloos aan de slag met normen?"

Normen correct beheren is geen sinecure. Dubbele aankopen, verouderde versies, andere talen,… Hoe ga je daar efficiënt, en -vooral- copyright-compliant mee om?

Op deze, en al jouw andere specifieke vragen over normen en normenbeheer, geven we je graag een antwoord tijdens dit gratis live webinar.

Verder tonen we je ook graag het NBN-normenplatform, om je te laten zien dat normenbeheer daarmee een koud kunstje is.

Bedankt voor je interesse!
De link naar de whitepaper over normen voor kmo's werd naar jouw e-mailadres verzonden.
Je kan hem hieronder ook meteen downloaden.
Oeps, er ging iets mis. Probeer het later opnieuw, of neem meteen contact op met info@nbn.be.
Tags:
No items found.

Gerelateerde artikels

Bekijk alle artikels
Arrow pointing right
Oeps, niets gevonden...
Bekijk hier alle artikels